Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

Verge convoca una reunió d’urgència al setembre per fer front a la violència masclista

La consellera d’Igualtat i Feminismes ha lamentat que ja s’ha superat el nombre de feminicidis de 2020 i ha convocat una reunió d’urgència per revisar el circuit d’atenció integral i identificar-ne millores. Verge proposarà doblar el pressupost contra les violències masclistes

Agències 17/08/2021
La consellera Tània Verge, compareixent al Parlament el 30 de juny del 2021

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha convocat una reunió del grup d’anàlisi de feminicidis a principis de setembre per revisar el circuit d’atenció integral a les víctimes després que s’hagin comès a Catalunya deu crims masclistes aquest any, més que durant tot el 2020. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Verge ha indicat que proposaran doblar el pressupost contra les violències masclistes en els propers comptes del Govern per reforçar els serveis d’atenció i prevenció i millorar l’accés a ajudes i indemnitzacions de les dones i els fills. Sobre les ordres de protecció de les dones víctimes de violència, la consellera diu que cal revisar les eines d’avaluació del risc, més recursos i fer seguiment també dels agressors.

La consellera vol reunir el grup d’anàlisi de feminicidis per revisar el circuit d’atenció integral a les víctimes i els seus entorns; identificar millores en la detecció de les violències masclistes i aprofundir en la coordinació entre els departaments implicats. Verge ha convocat una “reunió d’urgència” d’aquest grup prevista a principis de setembre.

Sobre les mesures de protecció de les dones víctimes de violència masclista i el fet que se’n concedeixin menys de la meitat de les que se sol·liciten, Verge ha afirmat que la denegació és un “cop molt dur per a les víctimes” i ha advertit que significa una revictimització i que el seu testimoni queda qüestionat. Des de la conselleria estan treballant en aquest àmbit amb diversos departaments i ha assenyalat que una primera acció és revisar l’eina de valoració de risc dels Mossos d’Esquadra.

També ha destacat que cal augmentar els recursos humans i materials per fer seguiment de les ordres de protecció, tant de les dones com dels agressors, que són els que les trenquen. En l’àmbit de la Justícia, la conselleria estudiarà què està passant en els processos judicials i si es tenen en compte les valoracions dels serveis especialitzats. Verge ha indicat que cal millorar la formació especialitzada als jutjats.

Verge veuria “imperdonable” que la comunitat internacional abandonés les dones afganeses

Pel que fa a la crisi humanitària a l’Afganistan, Verge ha reiterat que Catalunya vol acollir i estar en condicions per fer-ho. Així, ha explicat que el Govern està definint ara les condicions d’acollida, quantes persones, quins perfils i la inversió i recursos que poden destinar-hi. “Volem fer una acollida que permeti a les persones refugiades tenir unes condicions de vida dignes i acompanyament social i comunitari”, ha argumentat.

La consellera ha reclamat a l’Estat que desplegui vies legals i segures, corredors humanitaris, perquè les persones afganeses puguin sortir del país, especialment les que estan en més risc. També ha demanat al Gobierno que sigui més diligent amb les sol·licituds d’asil; que reverteixi el volum de denegacions, que ha recordat que es troba molt per sobre de la mitjana europea, i que transfereixi els fons per a l’acollida.

La titular d’Igualtat i Feminismes ha afirmat que el compromís de la comunitat internacional amb la igualtat de gènere “es posarà a prova amb la resposta que doni a les dones i nenes” afganeses i ha advertit que seria “imperdonable deixar-les abandonades” davant un règim que “s’acarnissarà especialment” amb elles i el col·lectiu LGTBI, ha alertat.