Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

Una entitat unionista porta Torra al TSJC per no retirar ara la pancarta en suport als presos i exiliats

Impuslo Ciudadano també envia un requeriment a Colau perquè tregui el llaç groc de la façana

Avatar
Agències 01/07/2019
Pla curt de la pancarta al Palau de al Generalitat que demana el retorn dels exiliats i al llibertat dels presos polítics restablerta després del període electoral el 27 de maig del 2019 (horitzontal)

Impulso Ciudadano ha presentat un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el president de la Generalitat, Quim Torra. L’entitat va enviar un requeriment a Torra el passat 5 de juny avisant-lo que presentaria un recurs si no retirava la pancarta en deu dies. Després del període electoral, Torra va tornar a penjar la pancarta que demana la llibertat de “presos i exiliats” a la façana del Palau de la Generalitat. L’havia tret a requeriment de la Junta Electoral Central (JEC) després d’uns dies d’estira i arronsa. Uns actitud que ha portat Torra a un pas de ser jutjat al TSJC per un delicte de desobediència. L’entitat contrària a la independència també ha emplaçat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a retirar el llaç groc del balcó de l’Ajuntament. El termini del requeriment acaba el 5 de juliol.

Segons el recurs, la pancarta del Palau de la Generalitat vulnera el principi de neutralitat ideològica dels ens públics que, segons els articles 103 i 1 de la Constitució, han de servir amb objectivitat els interessos generals i vetllar pel pluralisme polític. En aquest sentit, l’entitat considera que es vulnera el dret a la llibertat de pensament que exigeix als poders públics un “comportament d’imparcialitat incompatible amb presentar uns determinats plantejaments ideològics com a oficials”.

Tenint en compte que la pancarta fa referència a un cas que s’està jutjat al Tribunal Suprem, Impulso Ciudadano defensa que els poders públics “estan obligats a complir les sentències i resolucions dels jutges i tribunals, així com col·laborar en el curs del procés i l’execució del que es resol”. El recurs cita com a jurisprudència la sentència del TSJC sobre el requeriment contra l’Ajuntament de Sant Cugat perquè retirés l’estelada d’una plaça pública i en què el tribunal va declarar que el principi de neutralitat “ha de mantenir-se en tot moment”. Es per això que l’entitat contrària a la independència defensa que aquest principi no només s’ha de complir en períodes electorals.