Un estudi de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) apunta que calen millores “evidents” en la renovació del Tribunal Constitucional espanyol i concreta algunes com implementar mecanismes antibloqueig efectius, reduir la influència partidista en les decisions i garantir candidats seleccionats per consens i que destaquin pel prestigi professional i la qualificació. L’estudi conclou que la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre independència i imparcialitat judicial pot tenir un impacte positiu en els estats membre i subratlla les carències existents en els marcs jurídics i els procediments dels jutges del TC en països com Espanya i França, que “podrien, potencialment, soscavar la independència judicial”.
La investigadora del grup d’estudi en Geopolitica, Conflicte i Drets Humans (GEOCONDAH), dels Estudis de Dret i Ciència Política de la UOC; Bettina Steible, afirma que els principis desenvolupats pel TJUE són d’obligat compliment per als estats membre, la qual cosa significa que els estàndards desenvolupats sobre la independència del poder judicial són aplicables a tots els estats de la Unió Europea. Tot i això, subratlla que els estats continuen tenint llibertat per dissenyar el seu propi model de justícia constitucional, sempre que respectin els mínims indispensables.
L’estudi analitza els casos concrets d’Espanya i França com a exemples d’estats membres en els quals l’organització constitucional del poder judicial no està totalment en línia amb la jurisprudència del TJUE. Sobre el cas espanyol, la investigadora apunta que no perilla l’estat dret però es pot considerar que necessitaria millores “evidents” i que els estàndards europeus en la matèria poden ser d’utilitat en un esperit de diàleg judicial. A més, diu que aquestes millores “no representen, ara com ara, una amenaça real per a l’estat de dret, però sí que podrien convertir-s’hi si arriben al poder opcions polítiques menys respectuoses amb els principis democràtics”.
Entre d’altres, creu que s’hauria de prioritzar la qualificació i el prestigi professional dels candidats al TC, “d’acord amb l’esperit de la Constitució”.
El treball destaca també la importància d’establir un diàleg europeu sobre el significat de la justícia constitucional i la independència judicial. Segons la investigadora de la UOC, el debat és “essencial” per garantir que tant la identitat constitucional de la UE com les nacionals siguin respectades i es reforcin mútuament.