Dimarts, 25 de gener de 2022 - Edició 1279
La República

Un 25% dels atacs al dret a la informació els últims dos anys són de cossos policials contra periodistes

Les amenaces, intimidacions, identificacions, sancions administratives o agressions físiques a periodistes estan a l’ordre del dia i afecten el dret a la informació

Agències 02/12/2021

Un 25% dels 250 atacs al dret a la informació recollits al Mapa de la Censura els últims dos anys han estat casos protagonitzats per cossos policials contra periodistes, segons dades de l’observatori crític dels mitjans ‘mèdia.cat’. En concret, a finals d’octubre n’eren 63, afirma l’estudi.

Hi ha amenaces i intimidacions, identificacions, sancions administratives o agressions físiques. El pic d’incidents va ser el febrer del 2021, quan van tenir lloc les mobilitzacions contra l’empresonament del cantant de rap Pablo Hasél arreu dels Països Catalans. Durant les protestes, 14 periodistes van ser ferits per la policia mentre treballaven al carrer, afirma l’anuari ‘mèdia.cat’.

L’onzena edició de la publicació, impulsada pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, posa l’accent en la llibertat d’expressió i el dret a la informació.

El Mapa de la Censura és una iniciativa de l’observatori ‘mèdia.cat’ que, des del 2015, recull incidents que coarten la tasca dels periodistes o que poden restringir la llibertat d’expressió o el dret a la informació de la ciutadania als territoris de parla catalana. El mapa recull atacs que no afecten només a periodistes sinó també a d’altres col·lectius i ciutadans.

Després de la pandèmia

D’altra banda, un dels reportatges de l’Anuari estarà centrat en els Fons Europeus, a partir d’una investigació sobre a quins projectes aniran destinats. També s’analitzen els reptes als quals s’enfronten alguns col·lectius en l’àmbit laboral o l’econòmic, arran de canvis derivats de la pandèmia.

L’anuari es finança amb una campanya de micromecenatge a través de Verkami, que s’acaba aquest dissabte. Segons els impulsors de la iniciativa, fins ara s’han aconseguit recaptar 10.950 euros, un 91% del total.