Dimecres, 12 d'agost de 2020 - Edició 748
La República

Torra reclamarà a Sánchez 15.000 M€ per fer front a la crisi de la COVID-19

Aprofitarà la reunió de presidents autonòmics de diumenge per transmetre aquesta petició al cap de l’executiu espanyol.

Avatar
Agències 05/06/2020
Quim Torra, president de la Generalitat / Junts per Catalunya
El president de la Generalitat, Quim Torra, reclamarà a l’Estat 15.000 MEUR per fer front a “l’emergència econòmica” derivada de la covid-19. Ho ha dit en una visita al Masnou, on ha apuntat que aprofitarà la reunió de presidents autonòmics de diumenge per transmetre aquesta petició a Pedro Sánchez. Ha detallat que 5.000 MEUR correspondrien als costos sanitaris que la Generalitat ha assumit durant la pandèmia i 5.000 MEUR més haurien d’obtenir-se a través dels Mecanismes Europeus d’Estabilitat. A banda, l’executiu català assumiria 2.500 MEUR gràcies al permís per augmentar el dèficit fins l’1% i 2.500 MEUR més procedirien d’alliberar els superàvits dels ajuntaments. “És hora de mobilitzar tots els recursos possibles”, ha advertit Torra.

Quim Torra assegura que la situació que viuen els diferents sectors econòmics catalans és “greu” i alerta que per fer front a l’actual situació i ajudar la ciutadania cal incrementar els recursos. En aquest sentit alerta que en el cas del tercer sector les pèrdues s’eleven a 650 MEUR.

El cap de l’executiu català ha xifrat en 15.000 MEUR els diners que Catalunya necessita per tirar endavant. “Hem previst que aquests diners són fàcils d’aconseguir perquè només depenen d’un sí del govern espanyol”, ha afirmat.

Ha desglossat la xifra i ha assenyalat que 5.000 MEUR els hauria d’aportar el govern espanyol per cobrir els “costos sanitaris” que ha assumit la Generalitat durant la pandèmia. Per altra banda, 5.000 MEUR més s’obtindrien a través dels Mecanismes Europeus d’Estabilitat (MEDE). “Demanem a l’Estat que sol·liciti a la UE aquestes ajudes en nom de Catalunya”, ha apuntat.

A més, la Generalitat proposa un increment del topall de dèficit de fins l’1% per poder disposar de 2.500 MEUR addicionals. “Ens han proposat un 0,2% però cal apujar-lo fins l’1%”, ha considerat.

Alhora exigeix a l’executiu de Pedro Sánchez que alliberi els 2.500 MEUR corresponents a romanents i superàvits dels ajuntaments. “L’administració local també necessita tots els recursos”, ha dit.

“Des del nostre punt de vista l’Estat ha anat lent i malament”, ha assenyalat Torra que ha dit que en un escenari com l’actual cal la màxima “executabilitat” perquè els fons procedents d’Europa no arribaran fins el 2021. “Necessitem aquesta recursos ara i aquí”, ha insistit Torra que ha recordat que sectors com l’hoteler, el del comerç o el de la cultura estan especialment afectats.

Torra formalitzarà aquesta petició en la reunió de presidents autonòmics de diumenge vinent. Confia que aquesta demanda rebi el suport d’altres autonomies.

Així mateix ha dit que també demanarà a Sánchez que respongui la quarantena de peticions que el Govern va fer-li arribar en nom dels diferents consellers fa uns dies.

Relacionats