Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Sánchez fa pujar la mosca al nas a l’independentisme per rebatre el PP i Vox al Congreso

El president espanyol recorda a Casado que des que governa hi ha hagut “zero DUI, zero referèndums i zero il·legalitats al Parlament”

Avatar
Agències 16/06/2021
Pla mitjà del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la sessió de control al Congrés, el 26 de maig de 2021. (Horitzontal)

Els indults als presos independentistes han tornat a centrar aquest dimecres la sessió de control al Congrés, on el PP i Vox han acusat novament el govern espanyol d’haver “traït” els espanyols, el rei Felip VI i la Justícia espanyola. El president del govern espanyol, per contra, ha insistit en la seva aposta pel “diàleg” i el “retrobament” i ha recordat al líder del PP, Pablo Casado, que contràriament al que va passar amb Rajoy, des que governen el PSOE i Podem hi ha hagut “zero DUI, zero referèndums i zero il·legalitats al Parlament”. Sánchez ha insistit que a Catalunya hi ha “un problema de convivència” i “un problema polític a resoldre”, i ha retret també al líder de Vox, Santiago Abascal, que la seva solució sigui “la de fa 80 anys”.

Tres dies després de la manifestació de la plaça de Colón, Sánchez ha rebut les crítiques dels líders del PP i de Vox per la seva decisió de concedir els indults. Casado l’ha acusat de “mentir”, i d’haver-se “venut” per “allargar la seva estança a La Moncloa”. “Per vostè donar un cop a l’Estat és concòrdia i trencar la unitat d’Espanya és retrobament”, ha dit Casado, que l’ha advertit que hauria “d’aprofitar el seu temps” perquè “no n’hi queda massa”.

El líder de Vox, Santiago Abascal, també l’ha acusat d’estar disposat “a qualsevol traïció i qualsevol ridícul” per “mantenir-se en el poder a qualsevol preu”. Segons Abascal, el govern de Sánchez “ha traït el rei, el Tribunal Suprem i la Justícia, al conjunt dels espanyols honrats i especialment els catalans” amb un “indult injustificat” que el situa “directament a la il·legalitat”. Ha “comerciat amb els interessos dels espanyols i lliurant-los als enemics d’Espanya”, i “vostè ho acabarà pagant, i esperem que sigui davant d’un tribunal”.

A la seva resposta, Sánchez ha recordat que el seu govern “defensa la unitat d’Espanya i la Constitució, i no de paraula, sinó amb dades”, perquè “quan governava el PP hi va haver dos referèndums d’independència, una declaració il·legal d’independència i lleis de desconnexió al Parlament, i des que governa el PSOE amb Podem hi ha hagut zero declaracions d’independència, zero referèndums i zero il·legalitats al Parlament de Catalunya”.

“Aquesta és la gran diferència entre vostès i nosaltres”, ha dit el president espanyol, que ha acusat el PP de dividir els espanyols “entre bons i dolents”. “Vostès quan estan a l’oposició es mostren molt actius, fan taules petitòries i van a Colón a manifestar-se, però quan governen són molt indolents en la defensa i la unitat d’Espanya”, ha dit Sánchez, que ha apuntat que a diferència del PP el seu govern “no utilitzarà la Constitució, la unitat d’Espanya o la monarquia parlamentària per dividir els espanyols”.

En la resposta a Abascal, Sánchez també ha acusat Vox de pretendre que el seu és un “govern il·legítim” fruit d’un “parlament il·legítim”. “Aquesta és la visió que tenen d’Espanya, una visió on només hi caben vostès, els seus companys de viatge, i la resta o no som legítims o hauríem d’estar il·legalitzats”, ha dit. En aquest marc ha retret al líder de Vox que la seva proposta per a Catalunya sigui “la de fa 80 anys”, però “la nostra és la de la Constitució, que diu que hem de propiciar el diàleg i l’acord per salvaguardar la integritat territorial d’Espanya que el PP va posar en qüestió”.