Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Rovira: “L’estat espanyol ha de saber que ens estem preparant per un altre 1-O i que ho podem tornar a fer”

|

- Publicitat -

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha defensat que, mentre s’explora la via del diàleg, l’estat espanyol ha de saber que l’independentisme s’està preparant per un altre 1-O per si no s’arriba a una resolució política pactada. En una entrevista a ‘Públic’, Rovira ha afegit que ara se sap en què es va fallar fa tres anys i, per tant, es pot tornar a fer “millor”. La dirigent d’ERC considera que “no serveixen” les propostes que se centren en la confrontació però no expliquen com es farà “l’embat democràtic”. I ha retret al president de la Generalitat, Quim Torra, que no debatés amb ERC els canvis de consellers. “Tampoc és acceptable que, en un govern de coalició, se’ns comuniqui hores abans”, ha afegit.

Rovira ha defensat que “cal preveure com superar l’ofensiva de l’Estat, la repressió o les amenaces econòmiques”. I ha afegit que en el pitjor dels escenaris en què el govern espanyol rebutgi la via del diàleg, això tornaria a “carregar de raons i de legitimitat” l’independentisme per “tornar a fer un embat democràtic amb l’Estat, sempre amb un referèndum”.

Publicitat

Pel que fa a l’escenari després d’una probable inhabilitació ferma del president Torra, Rovira insisteix que és “molt important” un acord per superar la repressió política i que l’agenda política catalana es decideixi des de Catalunya. Però també ha afegit que és important que “ningú faci un ús electoralista de les institucions catalanes”. “I això cal que ens ho apliquem també dins de l’independentisme. En aquest escenari no hi pot haver càlculs electorals, cal mirar què és el que li convé més al país”, ha conclòs.

Et pot interessar  Els comuns demanen a ERC que "esmeni el seu error" tirant enrere el PDU del Hard Rock

Pel que fa a la crisi de govern amb canvis de consellers, Rovira ha considerat que no és acceptable que, en un govern de coalició, “canvis estructurals” com aquest es comuniquin a ERC “hores abans”. I, en aquest sentit, ha considerat que hauria calgut asseure’s i debatre-ho. Segons Rovira, “és imprescindible saber per què es fan aquests canvis”.

Rovira també s’ha dirigit al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per dir-li que vagi amb compte a “utilitzar tàcticament” la taula de negociació del conflicte polític. Segons la secretària general d’ERC, a banda de ser una irresponsabilitat, Sánchez ha de tenir molt clar que els republicans no són “ingenus”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut