Diumenge, 27 de novembre de 2022 - Edició 1585
La República

Ribera considera “inaplicable” i una “broma de mal gust” el límit al preu del gas proposat per la Comissió Europea

La ministra s’ha oposat fermament a la iniciativa i ha demanat reformular-la

Redacció 24/11/2022
La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica del govern espanyol, Teresa Ribera, durant la roda de premsa posterior al consell extraordinari d'energia celebrat a Brussel·les Data de publicació: divendres 30 de setembre del 2022, 15:47 Localització: Brussel·les Autor: Albert Cadanet

La ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha manifestat el seu desacord amb la proposta que la Comissió Europea ha plantejat aquest cap de setmana en torn al límit al preu de gas al mercat de referència holandès, el TTF. A la roda de premsa prèvia a la reunió de ministres d’energia de la Unió Europea que se celebra avui a Brussel·les, Ribera ha exposat que establir el límit del MWh a 275 euros és “inaplicable”, ja que mai abans s’ha arribat a aquests nivells i ho ha qualificat de “broma de mal gust” per part de la Comissió.

Apostar per l’aplicació d’un topall dinàmic ha sigut la contraproposta de la ministra, que ha argumentat que si es tira endavant la idea que planteja la Comissió hi haurà un inevitable efecte contrari al desitjat i acabarà “augmentant el preu del gas”. És per això que Ribera considera indispensable que aquest topall tingui com a referència l’import del gas als mercats internacionals.

“Seria enormement desequilibrat adoptar avui les propostes del Consell sobre com accelerar el desplegament de les renovables i com reforçar la solidaritat i, en canvi, deixar oblidada una proposta de la Comissió -el límit al mercat del TTF- que ens sembla absolutament inexplicable”, ha defensat. La ministra també ha afegit que creu que en un marge de dues o tres setmanes la Comissió i la presidència han de generar noves propostes “assumibles” que es puguin tractar de manera realista a la propera reunió del consell d’energia.