Dijous, 30 de juny de 2022 - Edició 1435
La República

Reivindiquen el català com a llengua d’intervenció al Congreso

Un total de deu formacions del Congreso reivindiquen una reforma del reglament per poder parlar català i altres llengües oficials i estatutàries a la cambra espanyola

Redacció 25/05/2022
Un representant de cada formació política davant al Congreso per reformar el seu reglament

Un total de deu formacions del Congreso s’han unit amb un objectiu en comú: Registrar, aquest dimecres, una proposició de reforma del reglament de la cambra per poder intervenir i presentar documents amb les tres llengües que encara no tenen aquest dret, el català, el gallec i el basc. En aquest sentit, la proposta és que la cambra adopti un sistema de traducció, un model similar al del Senat.

Així doncs, sol·liciten la modificació de l’article 6 del reglament de la cambra, quedaria de la següent manera: “els diputats tindran dret d’intervenir a les sessions del ple del Congrés i de les comissions en qualsevol de les llengües oficials i reconegudes estatutàriament”, a més del “dret a presentar els escrits i documents en qualsevol d’aquestes llengües”.

Els partits que s’han sumat a aquesta iniciativa són ERC, Junts, PDeCAT, CUP, PNB, Bildu, Unidas Podemos, Más País, Compromís i BNG. Cal recordar que fa tot just una setmana, Meritxell Batet, retirava la paraula al diputat de la CUP Albert Botran per fer la seva intervenció en català.