Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Pedro Sánchez passa de tot: No assumeix responsabilitat pel ‘Catalangate’ i defensa el CNI

|

- Publicitat -

El president del Gobierno, Pedro Sánchez, ha esquivat aquest dimecres al Congrés qualsevol assumpció de responsabilitats per part del seu executiu pel cas ‘Catalangate’, l’espionatge a polítics, advocats, periodistes, agents civils i els seus familiars mitjançant el sistema Pegasus. El president espanyol ha emplaçat ERC a “reconstruir la confiança” i ha defensat les mesures adoptades pel seu executiu, que al seu entendre ja aporten “transparència i rendició de comptes” al cas. També ha assegurat que el CNI ha actuat sempre “atenent-se escrupolosament a la llei” i ha recordat que el seu govern ja ha demostrat la seva ferma voluntat de “diàleg” per “fer possible el retrobament entre la societat catalana”.

És la primera reacció del president espanyol a la crisi del ‘Catalangate’, i arriba nou dies després que The New Yorker publiqués la informació de Citizen Labs sobre el cas d’espionatge massiu a l’entorn independentista.

Publicitat

El president espanyol ha fet les seves manifestacions en resposta a una pregunta del portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que ha donat per fet que l’Estat “ha espiat, espia i espiarà”, però ha reclamat al president espanyol que expliqui fins on arriba la responsabilitat del seu executiu.

“La pregunta és si aquesta vegada vostès ho van ordenar. Si ho van ordenar és terriblement greu, però si no ho van ordenar encara és més terrible perquè significa que no han netejat les clavegueres, i quan no es netegen s’omplen de rates, i les rates s’ho mengen tot”, ha dit Rufián.

En aquest marc, el portaveu d’ERC ha advertit Sánchez que el cas pot acabar trencant definitivament la majoria progressista al Congrés dels Diputats. “Al PSOE potser no li agrada ERC, Bildu, Més País, Compromís, el PDeCAT o Podem, no passa res, diguin-ho, tenen una alternativa, el PP, que és de centre, de centre penitenciari”.

Et pot interessar  Sánchez demana a Feijóo que forci la dimissió d'Ayuso: "Després del que s'ha conegut avui no té excusa"

Rufián ha recordat que ERC ha fet una aposta “granítica” pel diàleg, la paraula i la negociació, però ha advertit també que sense una resolució satisfactòria d’aquest cas cal que Sánchez, de moment “demani el telèfon al senyor Casero”, el diputat del PP que es va equivocar a la votació de la reforma laboral –on ERC va votar en contra- i que va aconseguir que s’aprovés per un sol vot.

En la seva resposta, Sánchez ha afirmat que el seu executiu “ha manifestat voluntat d’esclarir els fets amb transparència i rendició de comptes”. “Crec que al llarg d’aquesta legislatura aquest govern amb paraules i fets hem demostrat la ferma voluntat de diàleg per superar una crisi”, ha dit, i “li demano que reconstruïm aquesta confiança i que reforcem el que fa possible el retrobament entre la societat catalana, que és el diàleg”.

En aquest sentit, ha promès que el govern espanyol “treballarà amb transparència, rendició de comptes i objectivitat”. Ha defensat les mesures com el control intern o la investigació del Defensor del Poble com a eines de rendició de comptes, i ha recordat que aquest dimarts es va desbloquejar la constitució de la comissió de secrets oficials perquè hi pugui comparèixer la directora del CNI.

En tot cas ha insistit que “tot el que s’ha fet per part del CNI ha estat atenent-se escrupolosament a la llei” i que el seu govern ja ha expressat la voluntat de “desclassificar” documents per aportar “màxima transparència” al que s’ha fet.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut