Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Pedro Sánchez admet que és un “anacronisme” que una exministra d’Aznar elabori els expedients del Tribunal de Cuentas

Insisteix en què “mai” no permetrà ni un referèndum d’autodeterminació ni l’amnistia

Avatar
Agències 01/07/2021
El president espanyol, Pedro Sánchez, abans de reunir-se a la Moncloa amb el cap del Govern, Pere Aragonès, el 29 de juny.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha alertat aquest dijous que el fet que Margarita Mariscal de Gante, exministra de Justícia del govern de José María Aznar, sigui l’encarregada d’elaborar els expedients del Tribunal de Comptes sobre els líders independentistes és un “anacronisme” que demostra la necessitat de renovació d’aquest òrgan. En una entrevista a La Sexta, Sánchez també ha tancat de nou la porta a un referèndum d’autodeterminació que considera “absurd” i a una amnistia, i ha advertit que si els independentistes tornen a actuar fora del marc legal espanyol “s’aplicarà la llei”, però “cal diferenciar entre les paraules i els fets”. Segons Sánchez, el fet que “qui ara mateix estigui elaborant els expedients vinculats als polítics independentistes” sigui una exministra d’Aznar “no deixa de ser un anacronisme que el PP s’hauria de mirar” perquè el PP “no pot dir que el PSOE i el govern d’Espanya proven de polititzar les institucions judicials”, mentre ells “bloquegen” i tenen els seus “exresponsables” del partit elaborant aquests expedients.

“Crec que una cosa és absolutament contradictòria amb l’altra”, ha dit, però tenim un PP “furibund” que “no reconeix la legitimitat del govern” i que diu “no a tot”. Novament, Sánchez ha insistit que ell “mai” permetrà un referèndum d’autodeterminació, que considera “absurd”. “No hi ha cap constitució que reconegui el dret al fraccionament de la nació, Aragonès ho sap, i caldria modificar l’article 2 de la Constitució i requeriria dos terços, amb el PSOE i PP, i per tant esquem parlant d’un absurd”. També ha rebutjat l’amnistia per “inconstitucional” i “inconcebible” perquè “nosaltres no oblidem el que s’ha fet”.

En aquest marc, ha reiterat que ell treballa per reconstruir la convivència trencada, i “un referèndum d’autodeterminació ens uniria a tots un dia per votar, però l’endemà agreujaria la fracció i la ruptura, i per tant malmetria la convivència”. També ha apuntat que “no” pensa convocar eleccions anticipades perquè l’Estat –ha dit- “necessita recuperar la normalitat de tenir eleccions cada quatre anys”, i ha afirmat que la seva prioritat actual “no” és fer una remodelació del govern.