Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Un sector d’ERC filtra a Nació Digital que vol eleccions i pactar amb els comuns

El text, elaborat per l’entorn de Rufián, vol condicionar la ponència política dels republicans de la tardor

Redacció
Redacció 13/08/2019
Gabriel Rufián, diputat d'ERC al Congrés dels Diputats / ACN

Les lluites de poder dins d’ERC es fan evidents poques setmanes abans de començar una tardor on s’haurà d’aprovar una ponència política i la votació l’equip que dirigeixi la formació, ara mateix encapçalat pel tàndem Oriol Junqueras i Marta Rovira.

Amb aquest fi, l’entorn de Gabriel Rufián ha filtrat al diari Nació Digital el document (que aquí sí que publiquem íntegrament) on marca unes línies molt concretes sobre la posició que el partit hauria d’adoptar després de l’estiu: eleccions immediates i pactar amb els comuns.

El mateix Rufián escampava la notícia poc després de ser publicada al seu Twitter amb el text: “Lo que no lideras tú, lo lideran otros. Y lo lideran en tu contra”. Però aquesta filtració podria no caure bé entre la militància republicana per diferents motius.

Tot just s’estan duent a terme diferents trobades entre els partits per a buscar una resposta unitària a les sentències. Aquest document posaria bastons a les rodes a l’organització de l’independentisme. A més, tot el text podria quedar en paper mullat si Pedro Sánchez no aconsegueix ser investit al setembre i Espanya es veu abocada a celebrar noves eleccions.

Cal recordar, a més, que els crítics d’ERC, el Moviment Primer d’Octubre, està també elaborant la seva estratègia, diametralment oposada a l’entorn d’en Rufián, de cara a la ponència política.

El document de Rufián proposa de convocar “eleccions immediates” prioritzar els comuns per formar Govern, parla de “dialèctica estèril” per investir Puigdemont i el “dèficit de lideratge” de Torra, aposta per tornar a demanar un referèndum a Espanya i deixa en última opció la desobediència.

A més, demanen una conformació en 2020 d’un Govern de Front Ampli (netament escorat a l’esquerra) arran de la integració de les forces independentistes i no independentistes favorables a una solució basada en un referèndum. No aposten per la unitat de l’indepednentisme i recorden que ERC ja va haver de comprometre la candidatura plebiscitària amb Junts pel SÍ “conformada també per forces polítiques estigmatitzades per la corrupció”.

Podeu consultar aquí el text íntegre:

Document Base ESTRATÈGIA de l’entorn de Gabriel Rufián