Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

Salut prepara una llei per prohibir fumar a l’entrada d’escoles, parades de bus i terrasses

Argimon ha recordat que abans es fumava en llocs com restaurants i ara seria impensable

Agències 23/09/2022
Una dona subjecta un cigarro mentre conversa amb informadors a la platja de la Nova Icària Data de publicació: dilluns 25 de juliol del 2022, 13:21 Localització: Barcelona Autor: Blanca Blay

El Departament de Salut està preparant una llei que prohibirà fumar en espais públics com les entrades d’escoles, les parades d’autobús o les terrasses d’establiments. Així ho ha explicat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, a TV3, on ha concretat que estan acabant de redactar la norma, que el Govern podria presentar “en les setmanes vinents” i que després haurà de seguir el tràmit parlamentari.

D’altra banda, a partir de gener s’oferirà gratuïtament el tractament substitutiu de la nicotina a les persones amb rendes més baixes de 18.000 euros. Salut calcula que se’n podrien beneficiar unes 600.000 persones que fumen i que es troben en aquest llindar.

El nombre de fumadors, estable des del 2017

Argimon ha reconegut que la reducció de persones fumadores es va aturar el 2017 i des de llavors es manté estable la xifra d’aproximadament un 24% de fumadors. Ha afegit que sempre que s’ha impulsat alguna normativa que declara espais lliures de fum més gent ha deixat de fumar, i per aquest motiu la conselleria treballa en una de nova.

El conseller ha explicat que aquesta és una llei que pot tirar endavant Catalunya i que ho farà. Ha reconegut que hi ha d’haver un “període de transició” perquè es pugui acceptar aquesta nova realitat, però ha recordat que abans es fumava en llocs com restaurants i ara seria impensable.

Desconcert entre els restauradors

El gremi dels restauradors s’ha mostrat “sorprès” que no els hagin consultat la prohibició de fumar a les terrasses. Ho ha detallat aquest divendres el director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, en una entrevista a Rac1, assegurant que “no hi havia cap problema” en aquesta matèria i que s’ha pres sense conèixer “la realitat” dels usuaris.