Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Neix ‘Socialistes per la República’ que titlla de “traïdor” el PSC

Maragall, Aragonès i Comín donen suport al moviment Socialistes per la República per “tornar la dignitat” al socialisme

|

- Publicitat -

Una desena de persones han presentat aquest dimecres Socialistes per la República, un col·lectiu d’esquerres a favor de la independència i en l’òrbita d’ERC, i ho han fet amb crítiques al PSC per no donar suport al dret d’autodeterminació de Catalunya.

Des de la Biblioteca Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona) davant d’uns 60 assistents, han comptat amb el suport del vicepresident del Govern i número 3 d’ERC, Pere Aragonès, i del conseller d’Acció Exterior i exdirigent del PSC, Ernest Maragall, que s’han assegut a la primera fila.

Publicitat

Es defineixen com a socialistes i partidaris d’una república catalana, i alguns dels impulsors van militar en el passat al PSC, però el van abandonar en considerar que havia renunciat als seus valors fundacionals com “la llibertat, la igualtat i la fraternitat”.

Han assegurat que tenen com a referents a destacats membres i fundadors del PSC com Joan Reventós, Josep Pallach i Pasqual Maragall, i han exposat que defensar el seu llegat avui és defensar el dret de Catalunya a votar sobre el seu futur polític i a ser una Estat.

Un centenar de persones donen suport al projecte a través d’un manifest, entre els signants del qual figuren l’exdirigent del PSC Jordina Freixanet; l’exalcaldessa socialista de Roses Magda Casamitjana; l’exregidora del PSC a Terrassa Carme Labòria, i exmilitants com Elvira Durán i José Rodríguez.

Suports de pes

El conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall, i l’exconseller de Salut, Toni Comín, s’han sumat a la nova plataforma Socialistes per la República. Durant l’acte fundacional, Maragall ha fet una crida a “tornar la dignitat al concepte del socialisme”. “És obvi que cal que fem una tasca que no ha d’anar contra ningú, ni contra cap sigla, sinó a favor del que representa el socialisme”, ha afegit. Al seu torn, a través d’un vídeo enregistrat des de Brussel·les, Toni Comín ha defensat la nova plataforma com a manera de respondre a un estat espanyol “ferotge” i ha reclamat unitat al sobiranisme per evitar una “guerra civil” interna. “Us imagineu que França i Anglaterra, quan lluitaven contra el nazisme, s’haguessin seguit fent la guerra entre elles? Segurament haurien perdut la Segona Guerra Mundial”, ha etzibat.

Et pot interessar  ERC avisa que "la sociovergència no és notícia" i assenyala la "unió" entre Junts i el PSC al llarg de la legislatura
Publicitat

Opinió

Minut a Minut