Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

L’abstenció independentista al Congreso ja no importa: Sánchez i Iglesias parteixen peres

|

- Publicitat -

La reunió que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el líder de Podem, Pablo Iglesias, han mantingut aquest dimarts al Congrés dels Diputats ha acabat sense acord, segons han informat les dues formacions, que han intercanviar retrets i s’han acusat mútuament de pretendre imposar les seves posicions.

Aquest fet, per tant, fa que la decisió independentista sobre si s’absté o no per a la investidura no tingui cap rellevància ja que no es complirien les majories necessàries al Congreso.

Publicitat

La trobada ha durat una hora i tres quarts i és la cinquena que han mantingut en les últimes setmanes. Segons Podem, Sánchez ha transmès a Iglesias que portarà l’Estat a unes noves eleccions si no disposa dels suports necessaris per a la investidura al mes de juliol. La portaveu del PSOE, Adriana Lastra, ho ha negat rotundament, ha acusat Podem de no donar resposta a les seves propostes en matèria programàtica, i ha advertit que els votants d’esquerres no entendrien un no-acord. Tot plegat a dues setmanes de la data fixada per la debat d’investidura, el 22 de juliol.

L’escull continua essent el mateix que en les últimes setmanes: la demanda de Podem de constituir un ‘govern de coalició’ amb presència de ministres de la formació de Pablo Iglesias. Lastra ha acusat Iglesias de prioritzar aquesta qüestió per sobre l’acord programàtic entre les dues formacions per fer prosperar.

Catalunya, el motiu del no acord

El PSOE rebutja de ple l’entrada de Podem al govern adduint, entre altres, a la posició de Podem respecte al referèndum a Catalunya, malgrat que Iglesias es va mostrar disposat aquest dilluns en una entrevista a Telecinco a oferir “garanties” a Pedro Sánchez respecte al seu “lideratge” sobre l’estratègia a Catalunya, a ser “lleial” i a no posar “línies vermelles”.

Et pot interessar  El Sindicat de Llogateres acusa Sánchez d'endarrerir la publicació dels índex per afavorir la patronal immobiliària

Lastra, però, ha insistit que els membres de Podem es va posicionar en contra de al suspensió dels diputats independentistes presos a la primera Mesa del Congrés dels Diputats, mentre que el PSOE va posicionar-se a favor de la mà del PP i Cs. Segons Lastra, l’actitud de Podem no és la bona per “arribar a bon port”.

Després de la reunió, l’entorn d’Iglesias ha acusat el PSOE d’actuar “com si tingués majoria absoluta” i adverteix que “no és seriós anar a una investidura sense haver aconseguit els suports i amenaçar amb una repetició electoral”. Segons Podem, “no és coherent buscar per igual el suport a l’esquerra i a la dreta” perquè “la gent mereix certeses i garanties”.

Iglesias: “Tard o d’hora rectificaran”

En unes decaracions al passadís del Congrés, el mateix Iglesias s’ha mostrat convençut que “tard o d’hora convencerem el PSOE que ha de ser flexible” perquè “el plantejament que el govern ha de ser de partit únic va en direcció contrària al que ha votat la ciutadania i tard o d’hora rectificaran”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut