Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 17 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 17 de abril del 2024

La societat catalana s’organitza per tornar el cop a Espanya per la violència de l’1-O

|

- Publicitat -

Un grup de ciutadans catalans, tots ells afectats per les càrregues de l’1 d’octubre de 2017, s’han unit sota el compromís de defensar els drets fonamentals dels ciutadans de Catalunya que s’estan vulnerant des del 20 de setembre del 2017, passant per l’1 d’octubre de 2017 fins avui dia i ho fan sota el nom del col·lectiu “Democràcia i Justícia per Catalunya”. La presentació s’ha fet aquesta tarda a l’Ateneu Barcelonès i ha comptat com a padrins amb les entitats sobiranistes Òmnium i ANC.

Jordi Meca, un dels seus fundadors, agredit i amb denúncia oberta pels fets de l’1-O, ha explicat les vulneracions de drets i llibertats a Catalunya vénen de molt més enrere que el referèndum i s’ha remuntat a la retallada a l’Estatut aprovat pel poble de Catalunya. Meca ha remarcat que aquesta fundació té un esperit unitari, ja que té gent diversa i provinent de diferents partits: “és l’hora d’anar junts i donar-nos la mà, això ja no va d’independència sinó de democràcia”.

Publicitat

La JDC inicia un camí conjunt per visibilitzar aquest context de repressió i donar suport a qualsevol persona, víctima directa o indirecta, d’actuacions injustificades que vulneren els drets civils, protegits a la Constitució Espanyola, al Conveni Europeu de Drets Humans i al Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics.

La nova associació denunciarà qualsevol acte que vulneri els drets civils, a instàncies nacionals, europees i internacionals; i donaran suport humà, econòmic i jurídic als ciutadans que es trobin a aquesta situació.

La seva altra presidenta, Núria Garrido, advocada, porta els casos dels més de 50 lesionats de l’1-O de Barcelona i han presentat querelles de 40 lesionats de les quals 16 s’han arxivat tot i que s’han guanyat els recursos d’apel·lació. També ha explicat que es coordinaran amb associacions de tot el territori de català que porten casos d’altres afectats de l’1-O per “anar sumant col·laboració i ajuda a tota l’estratègia i per a fer accions comunes”. Per acabar, ha anunciat que l’associació farà una tasca de denúncia internacional i es posarà de manifest les fake news sobre l’1-O.

Faran una denúncia a l’ONU i als relators per cada dret que s’ha infringit.Garrido ha assegurat que seran les primeres denúncies on s’empodera als particulars i ciutadans agredits per acreditar que l’Estat espanyol ha vulnerat drets fonamentals. L’advocada ha recordat que s’ha de seguir treballant i sobretot lluitar.

Elisenda Paluzie ha explicat el fet que ara es passi a l’acció ofensiva és “fonamental” perquè “ja no podem només defensar-nos”. En aquesta estratègia, ha dit, “hi tenim molt a guanyar en l’àmbit internacional”. Paluzie creu que és important que la violència policia de l’1-O arribi a instàncies internacionals perquè fins ara no s’ha fet pel que fa a les víctimes que la van patir. La presidenta de l’ANC ha dit que aquesta acreditació de vulneració de drets fonamentals fora de l’Estat és clau per a exercit el dret a l’autodeterminació de Catalunya. Per acabar ha recordar que la repressió no ha d’aconseguir que deixem de lluitar per a la independència.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut