Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

La inquietant proposta del president del PP català que s’inspira en l’època franquista

|

- Publicitat -

Durant la dècada dels 50, 60 i 70 Catalunya era una de les regions de l’Estat espanyol que més immigració espanyola va rebre, especialment d’Andalusia, Extremadura i Múrcia. De fet, també València i les Balears. Diferents estudis han calculat les xifres, que són sorprenents: segons la Universitat Complutense de Madrid, 660.274 espanyols van immigrar a Catalunya entre el 1961 i el 1970. A València 209.467.

Els emigrants van suposar una aportació demogràfica altíssima per a aquestes ciutats. A Barcelona gairebé va arribar a representar la meitat de la població. El 1975, concretament, el 46% de ciutadans eren nascuts fora.

Publicitat

La suma de la immigració espanyola que va anar cap a Catalunya durant les tres dècades mencionades va suposar que l’any 1970, hi havia 840.000 andalusos, quasi tots amb fills ja nascuts en terres catalanes. És a dir, gairebé la meitat del total dels andalusos que van sortir de la seva terra durant la segona meitat del segle XX, que van ser uns dos milions de persones, es van instal·lar a Catalunya.

Catalunya és terra d’acollida i així s’ha demostrat també amb la segona gran onada d’immigració a partir de mitjans dels 90 especialment de Sud-amèrica i nord d’Àfrica.

Tot i això, el líder del PP català, Alejando Ferández, li agradaria tornar a les dècades del franquisme on aquesta immigració es produïa en massa. No cal dir que, el seu desig evoca la frase de l’exministre de cultura del Gobierno de Rajoy quan va dir que “hay que españolizar los niños catalanes”. El ministre es referia a l’educació i Fernández a la societat en general.

El tarragoní expressa la frustració i impotència del PP que veu com l’independentisme català creix dia a dia. Davant la manca d’arguments i capacitat de seducció, escriu el seu desig: “Frente a la pretensión separatista de que los no nacionalistas nos vayamos de Cataluña, cualquier Gobierno de España debería incentivar de manera muy seria la movilidad interna para que Cataluña vuelva a ser el destino preferido de todos los españoles”.

Et pot interessar  El PPC allarga la mà a Junts per "entendre's" en l'impost de successions
Publicitat

Opinió

Minut a Minut