Dimecres, 20 de gener de 2021 - Edició 909
La República

La CUP titlla de “projectes lacrimògens” els discursos de JxCat i ERC basats en els presos

Els anticapitalistes proposen implicar-se en “totes les lluites de classes” per ampliar el suport a la independència

Avatar
Agències 27/11/2020
Pla general de l'Assemblea Nacional de la CUP que s'ha fet a Celrà aquest 14 de juliol del 2019 (Horitzontal)

La CUP ha aprovat la proposta política amb què vol concórrer a les eleccions previstes per al 14 de febrer. El document defensa l’autodeterminació i l’amnistia com a elements clau de resolució del conflicte polític amb l’Estat però deplora els “projectes lacrimògens” de JxCat i ERC, basats en els presos independentistes com a “únic argument”. “Han estat els màxims responsables de la desacreditació del projecte independentista, caricaturitzant-lo”, afirma. La CUP planteja la participació activa en “totes les manifestacions de la lluita de classes” per tal d’incrementar el suport a la independència de Catalunya: “Només així aconseguirem acumular una massa crítica suficient, organitzada i conscient per assolir i defensar la plena sobirania”.

Davant del que consideren “tergiversació” del discurs independentista per part de JxCat i ERC, a qui acusa de “fer sentimentalisme i brandar la bandera dels presos polítics”, la CUP vol “evidenciar que la independència només es vertebrarà des de baix” i “no pot ser la solució màgica proposada per un líder messiànic”. D’aquí que proposin superar els marcs constitucionals combinant “desobediència institucional, lluita al carrer i poder popular”.

La desobediència institucional passaria per aprovar, des del Parlament, normes socials encara que sobrepassin les competències de la Generalitat, com fer efectiu el dret a l’Habitatge, una renda bàsica universal, prohibir els expedients de regulació d’ocupació –temporals o no– i prenent “mesures contundents” contra la pobresa energètica. Així mateix, s’emplacen a crear una banca pública i una reforma fiscal que redueixi l’IVA dels béns bàsics i augmenti el dels de luxe, gravi la riquesa i incrementi progressivament l’IRPF: un 1% més a les rendes de més de 60.000 euros; el 2,5% més a les de més de 90.000; el 4% més a les superiors a 120.000; el 5,5% més a les de més de 150.000, i per a les superiors als 600.000 euros un increment del 10%. A més, volen nacionalitzar els sectors essencials i estratègics del país, com els serveis públics concessionats.

Relacionats