Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

La CUP proposa crear al Parlament una comissió per preparar estratègies per a l’autodeterminació

|

- Publicitat -

La CUP proposa crear una comissió d’estudi al Parlament sobre la recentralització, les restriccions de l’autogovern i les estratègies per “exercir efectivament el dret a l’autodeterminació”.

És una de les recomanacions dels anticapitalistes formulades a les seves conclusions de la comissió d’investigació sobre l’aplicació del 155, on també aconsellen que la comissió inclogui en el seu informe la relació d’entitats, institucions o empreses que hagin “col·laborat” de manera “activa” en l’aplicació d’aquest article de la Constitució.

Publicitat

Finalment, recomanen a la cambra i al Govern “davant nous escenaris, com la recentralització per la covid-19, o futurs, en què es pugui restringir l’autogovern” que no es col·labori i s’opti per la desobediència.

La CUP culpa el govern de JxCat i ERC de complicitat amb el 155

Els cupaires també culpen el Govern de convertir la declaració d’independència en un “acte polític legítim i democràtic sense traducció jurídica efectiva pel context repressiu i per la decisió de no sostenir la confrontació política amb l’Estat per a donar continuïtat a la mobilització”. “Aquest escenari va facilitar l’aplicació del 155 i va crear un context propici per a la repressió posterior”, creuen els anticapitalistes, que veuen el 155 encara “incrustat en l’ADN de l’autonomia”.

A les conclusions, la CUP acusa alts càrrecs del Govern de ser “participants necessaris de la repressió i de la recentralització forçada” durant l’aplicació del 155. “La nul·la reacció d’alguns responsables polítics va ajudar a fer fàcil la intervenció total de la Generalitat, i el seu escàs convenciment en la defensa de l’Estatut i les institucions va ajudar a crear un clima d’indefensió i autocensura que avui perdura”, opinen. I interroguen: “Per què alts càrrecs van seguir en els seus llocs, servint directament els ministeris de l’Estat? Algú es va plantejar una estratègia de boicot al 155?”. També carreguen contra els Mossos d’Esquadra per la “participació, complicitat i zel del cos en l’aplicació del 155 i la repressió contra el moviment independentista”.

La intervenció de l’Estat va tenir “suports i complicitats entre les elits i oligarquies catalanes”, segons la CUP, que raona que es va veure especialment amb les empreses vinculades a l’Ibex35 i la banca. A més, creuen que la intervenció de l’Estat va comportar “una operació de purga política” que va “depassar la mateixa naturalesa del 155” i “va vulnerar drets fonamentals”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut