Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

La CUP passa de la Comissió Bilateral: “És inútil, innecessària i enganyosa”

Contundent posicionament dels cupaires, que no volen saber res d'una comissió que servirà per "enganyar"

|

- Publicitat -

El diputat de la CUP Carles Riera ha afirmat que la Comissió Bilateral Estat-Generalitat que se celebrarà l’1 d’agost a Barcelona és “prescindible, inútil, innecessària i enganyosa”.

“Per a nosaltres l’únic diàleg amb l’Estat ha d’estar sobre el dret a l’autodeterminació, de la construcció de la república, de l’alliberament dels presos i de la tornada dels exiliats”, ha dit en una entrevista d’Europa Press.

Publicitat

Els ‘cupaires’ emmarquen la trobada en el desenvolupament autonòmic i per a ells l’eix polític sobre el qual ha de pivotar el Govern és la construcció i la ruptura democràtica: “Tot el que no sigui sobre aquesta temàtica, creiem que no cal parlar”.

Un dels punts que el Govern posarà sobre la taula de la comissió és la celebració d’un referèndum sota la fórmula de defensar els “drets i llibertats a Catalunya, en relació a les vies de participació democràtica dels ciutadans catalans per decidir el seu futur”.

Riera no té cap confiança en què el govern del PSOE s’avingui a reconèixer el dret a l’autodeterminació dels catalans, ni la independència, ni la república “perquè ho ha dit per activa i per passiva”.

“Creiem que és negatiu, des de JxCat, ERC i el Govern, seguir aixecant expectatives en la ciutadania catalana sobre que en la bilateralitat i el diàleg amb l’Estat hi ha possibilitat de trobar una solució, centrada en l’autodeterminació i la república”, ha retret.

Per a Riera és un “error polític enorme, perquè suposa tenir la gent enganyada amb expectatives falses”, amb l’Estat creu que només es pot parlar del desenvolupament i desplegament autonòmic, és a dir, de la tercera via, segons el diputat, que considera que no és el que volen els catalans que van sortir al carrer l’1-O i el 3 d’octubre, en l’aturada de país.

Et pot interessar  La CUP insta el Govern a "trencar l'acord" amb el PSC i no "fer de comparsa de les polítiques de la dreta"

La traició dels líders

Creu que en el millor dels casos, d’aquesta reunió pot sortir una proposta que pugui portar a una transició a una millora autonòmica i a un referèndum, “però entorn d’una Constitució i a un nou Estatut d’autonomia”.

“En aquests moments hi ha dues grans amenaces: una que tot entri en una situació d’estancament, de paralització, d’espai neutre que no porti a cap costat i per tant al terreny de l’especulació el partidisme, i una altra és que entri en la traïció dels líders d’una segona transició i una nova reforma autonòmica”.

Pel ‘cuapaire’, “el gran perill d’aquestes bilaterals és que no serveixin per res; que serveixin per enganyar a la gent fent-los creure que es parlarà de coses que és impossible que es parlin o per encobrir una operació d’Estat per a una nova reforma autonòmica”.

Per tot això, criden la mobilització, davant un estat que “no vol dialogar dels temes fonamentals” per mantenir el conflicte democràtic apostant per la unilateralitat i els fets consumats, per crear un escenari de concertació internacional que reconegui una solució política que passi per l’autodeterminació.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut