Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Junts ironitza sobre el pacte d’ERC pels PGE: “No és cap avenç que ens retornin el que ja teníem”

|

- Publicitat -

JxCat ha criticat el preacord d’ERC amb el govern espanyol per aprovar els pressupostos de l’Estat. En una roda de premsa la Parlament, el president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, ha valorat l’anunci fet minuts abans pel líder dels republicans a Madrid: “No és cap avenç que ens retornin el que ja teníem”. Batet ha afegit que la situació de pandèmia de la covid-19 hauria de fer que els partits fossin “més exigents que mai”. D’altra banda, Junts s’ha obert a negociar “tots els mecanismes” que ajudin a millorar i incrementar la participació electoral: “Disposats a parlar-ne amb els partits i a consensuar-ho”, ha apuntat Batet.

El president del grup parlamentari ha detallat que, si JxCat anunciés ara algun preacord sobre els pressupostos espanyols, inclouria quatre punts: una reducció del dèficit fiscal; unes inversions equivalents al PIB de Catalunya; els mecanismes per garantir el compliment de les inversions i el finançament; i el pagament del deute generat per la llei de dependència, l’infra-finançament sanitari, i la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut.

Publicitat

En aquesta línia, Batet ha opinat que si el govern espanyol no ha volgut negociar els pressupostos de l’Estat amb JxCat és perquè era conscient del “grau d’exigència” de les peticions que hauria plantejat el grup que encapçala Laura Borràs a Madrid.

Rufián ha anunciat poc abans un preacord entre ERC i el govern espanyol per donar suport a l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat per al 2021. Es basa en quatre punts: una moratòria de les quotes dels autònoms fins el març del 2021; la creació d’un comitè “bilateral” per a una “reforma fiscal justa” amb un grup de treball específic per a la reforma de l’impost de les grans fortunes “per acabar amb el dumping fiscal a Madrid”; la liquidació del deute de l’Estat amb la Generalitat en beques des del 2005, i l’aixecament del control financer de l’Estat a la Generalitat imposat pel govern de Mariano Rajoy.

Et pot interessar  El Parlament rebutja tramitar els pressupostos pactats entre Govern i PSC pel veto dels comuns al Hard Rock

Llei d’amnistia

Finalment, Batet manté que hi ha converses i que els partits i entitats sobiranistes treballen per preparar una llei d’amnistia, tal com va reclamar el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, en una entrevista a l”Ara’, fa setmanes: “Estem oberts a tirar-la endavant i resoldre el conflicte polític”, ha argumentat, sense més detalls.

Preguntat per si creu que, en cas que la norma no arribi abans de dissoldre’s la cambra -el 22 de desembre-, els partits sobiranistes haurien de portar aquesta proposta als seus programes electorals, Batet ha respost que JxCat està “disposat” a parlar-ne i a estudiar els “diferents escenaris”. També ha deixat clar que el més important és el suport que hi pugui haver al Congrés, i no tant el del Parlament.

Sobre altres temes, Batet ha reiterat el “respecte” de Junts sobre els acords de la Mesa, després que la CUP-CC hagi proposat avui una rebaixa del 14% del sou de diputats i alts càrrecs del Govern. El president parlamentari de JxCat també ha respost que no li consta cap denúncia contra l’exportaveu del grup, Eduard Pujol, pels presumptes casos d’assetjament sexual.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut