Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

ERC presenta una esmena a la resolució anul·lada parcialment pel TC que es reafirma en la defensa a l’autodeterminació

|

- Publicitat -

AERC ha presentat aquest dilluns diverses esmenes a la proposta de resolució de resposta a la sentència de l’1-O que rebutja la suspensió parcial acordada pel Tribunal Constitucional (TC) i ha reiterat la reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l’autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per decidir el seu futur polític. En un dels punts, a més, ERC lamenta que l’actuació del TC és “contrària als drets fonamentals de llibertat d’expressió, llibertat ideològica i participació política”. En una altra esmena, expressen suport al president de Parlament i a la Mesa investigats per la fiscalia per haver “defensat el dret a la representació política”.

En una altra esmena, els republicans consideren que al persecució judicial de la Mesa del Parlament constitueix una “greu vulneració” de l’autonomia parlamentària i de la inviolabilitat dels diputats. Segons han explicat fonts d’ERC, la voluntat del grup era la de presentar esmenes conjuntament amb JxCat i la CUP després de la suspensió del TC i per tal de mantenir el consens inicial. Després que JxCat i la CUP hagin presentat esmenes en solitari, ERC ha decidit també fer-ho per impulsar una transacció conjunta.

Publicitat

Un magistrat del TC, a favor d’emparar Oriol Junqueras

D’altra banda, ‘El Mundo’ ha avançat que el Tribunal Constitucional debatrà aquesta setmana dos esborranys de sentència sobre el dirigent d’ERC, Oriol Junqueras, que ha presentat al tribunal recursos d’empara contra la presó preventiva que el va mantenir 2 anys tancat sense sentència.

Segons haurien informat fonts jurídiques a aquest mitjà, es debatran dos esborranys de sentència: un, la ponència del qual correspon al president del TC, Juan José González Rivas, sobre la presó preventiva decretada primer per l’Audiència Nacional i prorrogada pel Tribunal Suprem i l’altre, la ponència del magistrat Juan Antonio Xiol, contra la decisió de Llarena d’impedir a Junqueras assistir a la sessió constitutiva del Parlament el gener del 2018. ‘El Mundo’ diu que González Rivas desestimarà la demanda d’empara de Junqueras, però que el magistrat progressista Juan Antonio Xiol proposarà estimar el recurs de Junqueras. Xiol considera que el Tribunal Suprem hauria d’haver concedit al líder d’ERC un permís extraordinari d’excarceració per anar a la sessió constitutiva del Parlament.

Et pot interessar  ERC demana concrecions al govern estatal en la conversió de la comissaria de Via Laietana en un "lloc de memòria"
Publicitat

Opinió

Minut a Minut