Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Els tres partits independentistes valoren diferent la reunió prèvia a la taula de negociació amb l’Estat

|

- Publicitat -

La CUP avisa que la via unilateral no servirà de res

La CUP dubta que la taula bilateral entre governs pugui ajudar a resoldre el conflicte i ha emplaçat la resta de forces independentistes i sobiranistes a “crear les condicions” per aconseguir l’autodeterminació. Després d’una reunió de més de dues hores al Palau de la Generalitat que ha reunit el Govern, partits independentistes, l’ANC i Òmnium, el diputat al Parlament Carles Riera ha exposat que la trobada entre executius els desperta el “màxim escepticisme” perquè aquest no pot ser “el marc resolutiu del conflicte”. Els anticapitalistes opten per un “gran acord” que creï les condicions que forcin l’Estat a haver d’acceptar l’exercici de l’autodeterminació, el fi de al repressió i l’amnistia”. “Això no s’assoleix amb un acord d’investidura amb el PSOE, sinó recuperant la capacitat de mobilització social”, ha exposat, recordant la tardor del 2017 o l’escenari post-sentència.

Publicitat

ERC torna a plantejar l’autodeterminació i l’amnistia

La secretària general adjunta d’ERC i portaveu del partit, Marta Vilalta, ha explicat que han tornat a plantejar que es dugui “l’autodeterminació i la fi de la repressió” a la taula de negociació entre el govern espanyol i la Generalitat. Vilalta ha defensat en una roda de premsa aquesta proposta i ha assegurat que “és molt compartida aquesta visió”. A més, ha celebrat que hagi tingut lloc aquesta trobada de l’independentisme “per consensuar el camí estratègic, les fites, els esglaons”, i ha confiat que n’hi hagi de noves per tenir més fortalesa” davant del govern espanyol. “De vegades no acabem de posar-nos d’acord en el com, en els passos. Per això són tan importants les trobades com avui”, ha subratllat.

Et pot interessar  La CUP planteja ampliar el parc públic d'habitatge amb més de 400.000 pisos buits i de "megatenidors"

JxCat no vol perdre el temps i demana reconèixer Puigdemont com a interlocutor

La diputada de JxCat Elsa Artadi ha explicat que la formació avalaria una trobada bilateral entre governs si aquesta serveix per a “seguir avançant de manera activa” en la concreció de l’exercici d’autodeterminació i en la fi de la repressió. Artadi ha reclamat que aquest espai no sigui una fugida endavant i no signifiqui una “pèrdua de temps”. Així, ha criticat que s’afirmi que a la taula es pot “parlar de tot” ja que “ja hi ha altres espais per a parlar de tot”. Per això ha demanat garanties per evitar que aquesta negociació pugui acabar amb la desmobilització dels catalans o el “fals augment de reputació” de Pedro Sánchez com a “president dialogant”.

També ha reclamat que la taula de diàleg entre Govern i Generalitat ha de partir del reconeixement de l’expresident Carles Puigdemont com a interlocutor i ha exigit que es fixin les “garanties” de compliment del que es surti d’aquesta negociació en la reunió que mantindran Pedro Sánchez i Quim Torra.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut