Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Els pressupostos del 2019 ressusciten el fantasma de les eleccions anticipades a l’executiu català

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat en una entrevista a l’ACN que els pressupostos per a l’any 2019 són tan necessaris que si el Govern no els […]

Redacció
Redacció 03/08/2018
El conseller d'Economia, Pere Aragonès / ACN

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat en una entrevista a l’ACN que els pressupostos per a l’any 2019 són tan necessaris que si el Govern no els pogués aprovar estaria en qüestió. I és que, en preguntar-li si convocarà eleccions si no pot tirar endavant els comptes de l’any vinent, Torra ha volgut ser molt clar. “Els governs acostumen a dimitir si els seus pressupostos no són aprovats i em sembla que això és un mandat democràtic d’autoexigència”, ha sentenciat. A la mateixa entrevista, el president avança que a la conferència política que oferirà al setembre voldrà alertar els catalans dels “enormes sacrificis que caldrà fer” si el país vol assolir la independència plena, i demanarà a la ciutadania “preparació i organització” per defensar la República quan arribi “el moment” de materialitzar-la.

El fantasma de les eleccions anticipades plana sobre el Govern des de pràcticament la primera setmana que Torra va arribar a la presidència. Però ara és el mateix president qui avisa que podria convocar comicis si el seu executiu no pot tirar endavant un nou pressupost per al 2019. “Els governs acostumen a dimitir si els seus pressupostos no són aprovats i em sembla que això és un mandat democràtic d’autoexigència”, a dit a l’ACN, tot afegint, però, que l’executiu català “no es planteja no poder aprovar-los”. “Tenim uns socis preferents, la CUP, que per a nosaltres mai han format part del problema sinó de la solució, com qualsevol independentista. Negociarem els pressupostos amb la CUP i amb la resta de grups, és clar. Però sempre hem dit que aquest projecte és de 70 diputats independentistes i ens agradaria que els pressupostos poguessin tirar endavant amb la CUP”, ha dit, posant així el focus en els anticapitalistes. Tot i això, Torra tampoc pot assegurar que les converses acabin bé: “Amb la CUP començarem les negociacions, i que tinguem sort”.