Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El PSC proposa el reconeixement de Catalunya com a nació i Espanya com a plurinacional

|

- Publicitat -

El PSC aposta per reconèixer Catalunya com a nació i Espanya com un estat plurinacional. Així ho assenyala una de les propostes que el partit inclou en el document marc que debatrà al XIV congrés els propers 13 i 15 de desembre.

Sota el títol ‘Una Catalunya unida en la diversitat i ben governada’, els socialistes constaten que tant Catalunya com la resta d’Espanya són “plurals i diversos” amb un conjunt de pobles “amb singularitat pròpia amb llaços socials, culturals i polítics que els han mantingut units”. El PSC, però, lamenta que amb el procés independentista s’hagi “dividit” la societat. Han lamentat que el “conflicte permanent” s’hagi agreujat pel victimisme “a través de la tergiversació de la història”.

Publicitat

En el document, la formació critica que s’hagi agreujat aquest “victimisme” amb “l’ús partidista de les institucions democràtiques i de dret”, “per la manca d’imparcialitat i neutralitat dels mitjans de comunicació públics” i “per la instrumentalització política dels sentiments, les emocions i les expectatives de la ciutadania”.

AMPLIACIÓ.- Malestar al PSOE per la proposta del PSC

La proposta del PSC ha generat malestar al PSOE, tal com han demostrat alguns dels seus barons. La secretària general del PSOE d’Andalusia, Susana Díaz, ha dit que estarà “davant” de qui plantegi “declarar-se nació per ser Estat”. “Espanya té una Constitució que permet que cadascú se senti com vulgui”, ha afirmat, per afegir que “nosaltres ens sentim una realitat nacional dins del nostre Estatut d’Autonomia”. “Un pot sentir-se com vulgui però no qüestionar l’Estat espanyol”, ha etzibat.

Al seu torn, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, s’ha referit a la proposta dels socialistes catalans assegurant que “està bé la pluralitat” però “no és llei”. En una entrevista amb La Sexta, ha definit el PSC com “un pont eficaç i útil entre el nacionalisme i el conjunt del país”, si bé ha advertit que “fins que no hi hagi una altra llei feta entre tots, són tot opinions fonamentades, però no són llei”. “No podem perdre’ns en batalles terminològiques, per a mi l’essencial és la igualtat”, ha apuntat.

Et pot interessar  Turull afirma que el 12-M és "un plebiscit entre Puigdemont i Sánchez" perquè Illa és "el servidor que no vol molestar"

Tot i aquestes discrepàncies entre el PSC i els barons socialistes, el mateix Pedro Sánchez ha reconegut en diverses ocasions que Catalunya és una nació i també que l’Estat espanyol consta de diverses nacions. També ho ha fet, entre altres figures del socialisme, Josep Borrell.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut