Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

El PSC abraça la idea d’Aragonès: Tornar a la declaració de Pedralbes

|

- Publicitat -

L’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, creu que la declaració de Pedralbes “podria ser un punt de partida per avançar” cap a un acord que permeti a Pedro Sánchez formar govern.

En declaracions a SER Catalunya aquest dijous al matí, la presidenta de la Diputació de Barcelona ha apuntat que, si les parts “hi estan d’acord”, l’escenari de Pedralbes -del desembre de 2018- pot servir per facilitar la investidura del líder del PSOE.

Publicitat

A més, Marín ha apuntat que, després de la repetició electoral i del preacord entre PSOE i Unides Podem, la resta de partits han de veure com poden ser “útils” per facilitar que hi hagi un govern “fort” a Espanya.

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, justament ha dit aquest matí que creu que l’escenari de la declaració de Pedralbes és un “bon punt de partida” i un “bon esquema” per apropar ERC a la investidura de Pedro Sánchez. Tot i això, el també coordinador nacional dels republicans ha insistit amb una mesa de negociació que formin la Generalitat i la Moncloa o bé els partits catalans i espanyols.

AMPLIACIÓ.-El PDeCAT defensa que tornar a la declaració de Pedralbes seria un “primer pas” per a la investidura de Sánchez

El PDeCAT també defensa que la declaració de Pedralbes pot ser un “primer pas” per a la investidura de Pedro Sánchez. Fonts del partit han explicat que continuen oberts al diàleg i a qualsevol fórmula que permeti un “acostament real” entre el Govern i la Moncloa. Així doncs, el PDeCAT situa l’escenari de Pedralbes com a punt de partida per apropar els dos executius, de cara a la investidura del líder del PSOE, després del preacord amb Unides Podem. D’altra banda, el partit que presideix David Bonvehí tanca files amb Laura Borràs i confia en les gestions i decisions de JxCat al Congrés. El PDeCAT secunda el lema de la campanya del 10-N de no donar suport a Sánchez “a canvi de res”, mentre hi hagi presos i “exiliats”, segons afegeixes les mateixes fonts.

Et pot interessar  ERC proposta formalment un cara a cara presencial entre Aragonès i Puigdemont "on sigui"

La posició actual del PDeCAT contrasta amb la que tenia després del 28-A. Quan Borràs mantenia el seu ‘no’ a Sánchez, l’entorn de Bonvehí en reclamava l’abstenció. El president del Govern, Quim Torra, la direcció de JxCat i altres actors com la JNC apostaven aleshores pel rebuig al candidat socialista. Però diferents càrrecs locals i comarcals del PDeCAT van mostrar el seu enuig cap a Torra -perquè donava per fet el ‘no’ de JxCat a Sánchez. Alhora, demanaven l’abstenció de JxCat per obrir un procés de diàleg posterior. Ara, però, el PDeCAT tanca files amb Borràs i els diputats electes al Congrés.

Després del 28-A els presos també van ser focus d’atenció a l’hora de decidir el vot a la investidura. En una carta a la direcció de JxCat, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull van demanar l’abstenció de la formació. Finalment els tres presos polítics van virar i acceptar el ‘no’ al president espanyol en funcions, posició que sempre ha defensat Borràs. Sànchez, Turull, Rull i Quim Forn -que havien de ser caps de llista abans de quedar inhabilitats pel Suprem- no han fet arribar cap indicació a JxCat, per ara.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut