Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

El PSC abandona la defensa de la immersió lingüística en el seu nou full de ruta polític

Els socialistes catalans abracen les tesis unionistes més recalcitrants: “el procés independentista ha associat el català a la seva causa”

Redacció 21/11/2019
Pla obert del líder del PSC, Miquel Iceta, amb l'alcalde de Mataró, David Bote, saludant alguns veïns en un acte de campanya al 10-N. Imatge de l'1 de novembre del 2019. (Horitzontal)

El PSC confia que la marxa d’Albert Rivera de Ciudadanos acabarà per esborrar del mapa polític la formació taronja. Potser per aquest motiu en vol recollir les engrunes electorals i ha dilapidat la defensa històrica dels socialistes catalans a la immersió lingüística.

Segons explica l’escriptor i lingüista Rudolf Ortega el nou full de ruta del PSC que s’haurà d’aprovar al proper 14è Congrés socialista d’aquest desembre. En el punt 35 abandona la defensa del català i abraça l’ideari de l’unionisme més reaccionari: “A la societat catalana hi ha hagut, les darreres dècades, un pacte de convivència en matèria lingüística que s’ha trencat per la instrumentalització que han fet els nacionalismes de la llengua, pel procés independentista, que ha associat el català a la seva causa, i per una utilització partidista al voltant del seu ús, especialment a l’escola”.

Però encara va més enllà aquest nou full de ruta del PSC on deixa clar que es pretendrà al fi de la immersió: “Farem de la diversitat lingüística a Catalunya un actiu, defensant el català i el castellà a través d’un model plurilingüe a l’escola amb la flexibilitat que la realitat sociolingüística present al nostre país exigeix”.

L’ombra, doncs, de la fi de la protecció del català a l’escola pública i concertada plana sobre el Principat si els futurs pactes electorals col·loquen el PSC a la Generalitat.