Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

El Govern destapa l’efecte negatiu del 155: 1.800 MEUR d’afectació econòmica

El Govern ha xifrat en 1.800 milions d’euros l’afectació econòmica de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució en el seu pressupost, i l’impacte directe en 130 milions. El comissionat […]

Gerard Sesé 13/11/2018
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi

El Govern ha xifrat en 1.800 milions d’euros l’afectació econòmica de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució en el seu pressupost, i l’impacte directe en 130 milions. El comissionat de la Presidència per al Desplegament de l’Autogovern, Pau Villòria, ha explicat l’informe sobre els efectes del 155 durant la roda de premsa al Palau de la Generalitat d’aquest dimarts al migdia, posterior al Consell Executiu, acompanyat de la portaveu del Govern, Elsa Artadi. El document també apunta que els Mossos no van poder accedir als diners dels fons reservats amb els quals es finançava la lluita contra el terrorisme i el crim organitzat.

A més, el 155 en l’àmbit institucional va representar el cessament del Govern i president i fins a 234 treballadors públics i ha paralitzat la potestat legislativa del Parlament Han decaigut 46 iniciatives legislatives, 9 projectes de llei i 37 proposicions de llei en tràmit al Parlament, entre les quals destaquen lleis de marcat contingut social.

Els col·lectius més vulnerables, els més afectats

Pau Villòria ha explicat que els col·lectius socials més vulnerables són el que més han patit l’aplicació del 155: “més d’un miler d’entitats de l’àmbit socials s’han vist afectades per la paralització de diverses línies de subvencions”.

Sobre la trobada de ministres a Barcelona

Com va fer Franco, el Gobierno celebrarà un consell de ministres a Barcelona. Artadi ha donat per fer que el consell això passarà el 21 de desembre i ha sentenciat que esperen “que serveixi per conèixer de primera mà com es resol el conflicte de Catalunya” i ha emplaçat al president Pedro Sánchez “a fer una cimera de govern a govern.”

Contra el TS per l’impost dels bancs

Artadi ha confirmat que el Govern denunciarà davant la Fiscalia General de l’Estat el canvi de criteri del Tribunal Suprem sobre l’impost de les hipoteques. El Govern vol que s’investigui el president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, i el president de la Sala Tercera Contenciosa Administrativa, Luís María Díez-Picazo.