Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Batet i Iceta ja preparen el terreny perquè Catalunya accepti les molles i abandoni la causa republicana

Més competències i lleialtat institucional, la fórmula per derrotar l'independentisme

|

- Publicitat -

La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, assegura que els catalans “han de votar un acord polític” per resoldre el problema territorial, en una entrevista aquest diumenge a La Vanguardia recollida per Europa Press.

La ministra catalana ha fixat com a objectiu polític, de cara a la comissió bilateral Estat-Generalitat que se celebrarà aquest dimecres, “aconseguir un consens ampli que representi al 80% o al 100% de la voluntat de la societat”, que se sotmetria després a votació.

Publicitat

No obstant això, Batet ha descartat la possibilitat de realitzar un referèndum d’autodeterminació i ha recalcat que el marc constitucional espanyol no ho permet.

Així, la ministra ha qualificat de fita important la primera reunió mantinguda entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Govern central, Pedro Sánchez, i ha indicat que la celebració d’una comissió bilateral continua amb aquesta normalitat institucional.

No obstant això, ha assumit que aquesta primera trobada servirà com una “primera presa de contacte després de set anys de refredament i distanciament” i espera que serveixi per tancar acords en futures comissions bilaterals.

Presos polítics

Sobre si els presos polítics seran un problema per al diàleg, Batet ha defensat la independència del poder judicial espanyol i de la Fiscalia, a la qual el Govern central “no pot donar ordres sobre casos concrets”.

Sobre el resultat de l’Assemblea Nacional de la setmana passada del PDeCat, la ministra ha apuntat que es tracta d’una tendència, segurament universal, a optar per les opcions menys centrades, menys moderades i més radicals”, i que aquest partit haurà de configurar les seves posicions polítiques a mesura que el Govern central porti les seves iniciatives al Congrés.

Iceta preveu que la Bilateral creï grups de treball que dissenyin “acords concrets”

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha confiat que la reunió de la Comissió Bilateral de dimecres que ve serveixi per crear grups de treball entre la Generalitat i l’Estat que abordin diferents temes i dissenyin “acords concrets” de futur entre les dues administracions.

Et pot interessar  VIDEO | Turull alerta sobre les propostes de finançament d'Illa: "De bones intencions, l'infern n'està empedrat"

“Ha estat un encert accelerar la convocatòria de la Comissió Bilateral perquè s’engeguin els grups de treball que han de permetre que en la propera reunió s’arribin ja a acords concrets”, ha expressat en una entrevista d’Europa Press.

Així, Iceta visualitza una Comissió Bilateral que serveixi de presa de contacte després de set anys de “falta de diàleg” –no es convocava des del 2011– i que posi els fonaments per a futurs acords entre la Generalitat i el Govern central de Pedro Sánchez.

El líder socialista accepta que la Generalitat vulgui parlar del referèndum i dels presos sobiranistes a la cita de dimecres, però avança que no es farà cap grup de treball per abordar aquesta qüestió: “Saben –el Govern– que és un punt en el qual no hi haurà acord”.

Recorda que l’ordre del dia és molt més ampli i inclou finançament, infraestructures, educació i explorar les vies per desbloquejar les lleis socials que el Parlament va aprovar a la passada legislatura i que el govern del PP va impugnar davant del Tribunal Constitucional (TC).

Iceta exposa que “hi ha marge” per recuperar aquestes lleis, algunes de les quals van comptar amb el suport del PSC –com la de pobresa energètica–, i planteja dues vies per fer-ho: que el Govern retiri els recursos, o que el Parlament reformuli les normes ajustant els problemes de legalitat que presentaven.

Ha recordat que quan existeix un conflicte de competències entre l’Estat i la Generalitat sempre es planteja “un procediment de negociació” per evitar que la qüestió acabi davant del TC, i vol que els dos governs recuperin aquesta voluntat de diàleg que no va haver-hi amb l’Executiu de Mariano Rajoy.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut