Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Aragonès sobre la taula de diàleg afirma que s’ha de parlar “d’avenços” i no de “terminis”

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha comparegut en roda de premsa per cloure la primera part de la taula de diàleg en la qual ha exposat sobre què han tractat en la reunió de dues hores amb el president de l’executiu espanyol.

Aragonès, que ha intervingut després de Pedro Sánchez, ha explicat que “s’ha aconseguit començar a abordar el conflicte amb un reconeixement mutu de les dues parts”. Per això, ha considerat que “és un punt de reinici”. Així, ha mostrat com ha èxit la trobada perquè ha destacat anteriorment “era impensable que l’Estat s’assegués a parlar” i s’ha congratulat que hagi estat possible.

Publicitat

Per Aragonès, la taula de diàleg, negociació i acord és la via per avançar cap a la solució del problema. Irònicament, el president de Catalunya ha estat d’acord amb Sánchez en el fet “que estan molt lluny” en les conviccions i perspectives. Ha explicat que “caldrà perseverança, sobretot per la part catalana” i ha reclamat la importància de les “concrecions i els resultats”. També ha coincidit amb el president de l’executiu espanyol en què “no volen establir terminis”.

Aragonès ha fet una aclucada d’ull a Junts i la CUP en afirmar que “cal recuperar les aliances entre institucions, partits, societat civil i ciutadania” i ha fet una crida a la cohesió en l’independentisme. També ha destacat que “la construcció de confiances” entre els dos executius és clau “per enfortir el procés de negociació”.

El líder d’ERC ha exposat que “el referèndum és la proposta més inclusiva”, perquè permet a tothom defensar la seva proposta i en disposició de guanyar. Així, ha explicat que “la democràcia és l’instrument legítim per resoldre els conflictes polítics”.

Et pot interessar  ERC i PSOE decideixen aparcar la taula de negociació de governs fins després del 12-M i el 9-J

El president de Catalunya ha insistit en el fet que “la repressió no ha cessat”. Ha dit que els indults han estat un pas, però que sols és el primer, i ha subratllat que no “s’ha aturat la criminalització de l’independentisme. El president de Catalunya ha reconegut que és un obstacle per la taula.

Per tant, també ha destacat la incoherència que suposa que Torrent, que s’ha assegut a la taula de diàleg, prèviament hagi hagut d’anar a declarar al TSJC per permetre un debat sobre el dret a l’autodeterminació al Parlament de Catalunya.

Aragonès ha estat clar amb els passos que considera que ha de seguir l’independentisme i els ha desglossat en: Amnistia (fi de la repressió), referèndum, i autodeterminació.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut