Dimarts, 1 de desembre de 2020 - Edició 858
La República

El Suprem imposa una multa de 2.500 euros a Baños i Reguant i els dona 5 dies per rectificar i evitar una investigació

AMPLIACIÓ El Tribunal Suprem ha imposat una multa de 2.500 euros a cadascun dels exdiputats de la CUP Antonio Baños i Eulàlia Reguant per negar-se a respondre a les preguntes […]

Gerard Sesé
Gerard Sesé 27/02/2019

AMPLIACIÓ

El Tribunal Suprem ha imposat una multa de 2.500 euros a cadascun dels exdiputats de la CUP Antonio Baños i Eulàlia Reguant per negar-se a respondre a les preguntes de l’acusació popular de Vox, que els havia proposat de testimonis. La sanció es pot recórrer. A més, el tribunal dona cinc dies a tots dos per rectificar i presentar-se davant del tribunal per sotmetre’s a l’interrogatori com a testimonis. Fonts jurídiques han explicat que si “persisteixen” en la seva actitud de no testificar el cas es posarà en coneixement d’un jutjat de Madrid i demanarà que se’ls investigui per un delicte de desobediència greu a l’autoritat.

Què diu la llei sobre el fet a negar-se a respondre?

El dret espanyol considera que si un testimoni no contesta és un delicte d’obstrucció a la Justícia i la deslleialtat professional. Segons el número 1 de l’article 463 redactat per l’apartat 100406 de l’article únic de L.O. 15/2003, de 25 de novembre, per la qual es modifica la L.O. 10/1995, de 23 de novembre, del Codi Penal amb vigència des de l’1 d’octubre del 2004, “qui, citat en forma legal, deixi de comparèixer voluntàriament, sense una causa justa, davant un jutjat o tribunal en procés criminal amb reu en presó provisional, provocant la suspensió del judici oral, serà castigat amb la pena de presó de tres a sis mesos o multa de sis a 24 mesos. En la pena de multa de sis a 10 mesos incorrerà el que, havent estat advertit, ho fes per segona vegada en una causa criminal sense reu a la presó, hagi provocat o no la suspensió.

Relacionats