Diumenge, 26 de juny de 2022 - Edició 1431
La República

Alsina orgullosa de la xarxa de delegacions a l’exterior: “És la millor estructura d’Estat que podem tenir”

A final d’any l’executiu català preveu passar de 14 a 20 delegacions i tenir representació a 63 països

Agències 20/05/2022

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina ha afirmat aquest divendres que la xarxa de delegacions a l’exterior és “la millor estructura d’Estat que podem tenir com a Govern”. La membre de l’executiu català ho ha dit davant la Federació d’Empresaris del Gran Penedès, en el marc d’un esmorzar organitzat per l’entitat a Vilanova i la Geltrú. El Govern preveu passar a final d’any de 14 a 20 delegacions, amb 5 oficines i 2 enviats especials. D’aquesta manera es passarà de 44 a 63 països amb representació institucional de Catalunya. Alsina ha posat la xarxa a disposició dels empresaris del país. “El nostre món és el món i per aquest motiu és irrenunciable que Catalunya tingui una agenda a fora”, ha dit Alsina.

La titular de la cartera catalana d’Exteriors ha insistit, a més, en el “missatge polític” que es vol donar amb l’augment d’un 30% del pressupost del departament d’Acció Exterior i Govern Obert davant “tots els intents de l’administració de l’Estat i del poder judicial de tancar les delegacions de la Generalitat”. “No només farem acció exterior, la farem millor i la farem créixer”, ha afegit.

Davant dels empresaris penedesencs, la consellera també s’ha referit a la “gran oportunitat” que representen els Fons Europeus Next Generation, i en aquest sentit ha tornat a reivindicar-ne la gestió: “Hem creat des de Catalunya una xarxa de territoris europeus que ens queixem que la governança i la distribució dels Fons Europeus no és la correcta”.

A parer d’Alsina els fons són “indiscutiblement” bons, però, al seu parer, “no pot ser que Catalunya o altres territoris econòmicament importants com la Llombardia, a Itàlia, o el land alemany de Baden-Wuttemberg, no tinguin ni veu ni vot en la seva distribució, ni en la seva gestió”. Per això, des d’Acció Exterior “fem pressió amb aquesta xarxa per fer lobby a Europa”.