Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Albiach exigeix a ERC “mirar més al futur i menys a JxCat”

|

- Publicitat -

La coordinadora nacional dels comuns, Jéssica Albiach, ha instat els republicans a arribar a un acord d’investidura per poder conformar un govern estatal, per a la qual cosa els ha demanat “mirar més al futur i menys a JxCat”.

“ERC ha de dir si vol deixar-se arrossegar pel bloqueig del president Quim Torra o si vol tenir una proposta aperturista com la que està proposant Joan Tardà”, ha expressat en una entrevista d’Europa Press.

Publicitat

Ha criticat els republicans per dir que “no tenen pressa a abordar la investidura, perquè el govern progressista que es vol crear té molts enemics i, com més temps passi, més en perill i en risc està”.

Els comuns suposen una quarta part de Unides Podem, que va arribar a un preacord amb el PSOE per formar un govern insuficient per constituir-se i que requereix de més suports, per això estan en negociacions amb ERC per obtenir els avals suficients i investir Sánchez, en unes converses que Albiach assegura que es donen a “diferents nivells”.

S’ha mostrat prudent sobre els detalls de la negociació, tot i que “està anant bé, tot i el soroll de determinats grups mediàtics, de la dreta i de l’extrema dreta, a més s’ha vist sortir des del Ibex a la CEOE i les elèctriques”, i creu que aquestes negociacions segueixen endavant precisament per la discreció.

Així i tot, la líder dels comuns al Parlament manté els seus dubtes sobre ERC: “Històricament quan s’ha trobat en una cruïlla no sempre ha escollit bé. Ho vam veure en la declaració unilateral d’independència i les 155 monedes de plata, ho vam veure quan van tombar els PGE, i ara jo crec que no farien bé si no entenguessin la pressa o la necessitat que aquest govern estigui el més aviat possible”.

Aquesta setmana, l’acord dels partits progressistes amb els republicans ha provocat que Vox perdés un lloc a la Mesa de Congrés en favor dels progressistes, i Albiach considera que és el camí que ERC no ha d’abandonar per aconseguir un acord que veuen possible tancar aquest any: “No tirar la tovallola i tinc l’esperança que sigui abans de Nadal”.

Et pot interessar  La CUP titlla de "molt greu" que el Govern no informés de la renovació amb Hard Rock enmig de les negociacions de pressupostos

Comissió bilateral o taula de diàleg

Fins ara, s’han celebrat dues reunions al Congreso entre representants dels socialistes i representants dels republicans on han constatat la voluntat de dialogar i han assumit que hi ha un conflicte polític a Catalunya que s’ha de solucionar políticament (una de les reivindicacions d’ERC).

En plena negociació sobre com se substancia el diàleg per solucionar aquest conflicte, Albiach demana “normalitzar” el diàleg bilateral entre governs (que creu que hauria de ser natural, ja que existeixen les comissions Bilaterales), i que segons ella s’hauria de donar periòdicament; però no creu que d’aquest espai pugui emanar la solució al conflicte.

Per això, considera que seria més potent i cohesionador si fos una taula de partits: “Si volem que reculli grans consensos i grans acords, han d’estar més dels que estan en aquests moments en el Govern. Crec, que com més gent i més actors participem, millor”.

Els presos polítics, sobre la taula

En aquesta taula de diàleg, els comuns volen traslladar que “no hi haurà normalitat política mentre hi hagi líders independentistes a la presó”, perquè el consideren part de la situació d’excepcionalitat i perquè és un assumpte que asseguren que preocupa a Catalunya i als partits independentistes, i per això demanen que en aquesta taula no hi hagi línies vermelles.

Els comuns tampoc veuen problema a una altra de les reivindicacions dels republicans: calendaritzar aquest diàleg; és més, ha recordat que ells ja ho van defensar a la taula de diàleg dels partits catalans (la pròxima reunió no té data malgrat que el Govern va anunciar que la convocaria a la primera quinzena de desembre, i les dues reunions prèvies es van convocar “a caprici” de Torra, segons Albiach).

“Aquestes taules de diàleg han de tenir un calendari, han d’haver una ordre del dia fixos, han de tenir un pla de treball, i crec que, en aquest sentit, és cap a on hauríem de caminar”, ha conclòs.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut