Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Maragall: “No utilitzarem la via unilateral”

Ernest Maragall, el conseller d’Acció Exterior, ha assegurat que el Govern “no utilitzarà la via unilateral” tot i que reiteri que el projecte de l’executiu segueixi sent “fer la República”. […]

Redacció
Redacció 14/09/2018

Ernest Maragall, el conseller d’Acció Exterior, ha assegurat que el Govern “no utilitzarà la via unilateral” tot i que reiteri que el projecte de l’executiu segueixi sent “fer la República”. Maragall admet que ara “som més conscients del joc de forces -de l’Estat” i reconeix que “dins del bloc republicà i sobiranista hi ha diferències” però celebra que la força de la mobilització de la societat catalana “vagi per davant”.

Davant la dicotomia de la lateralitat, Maragall matissa que “serem determinants”. Però també reconeix que l’afirmació de “no utilitzar la via unilateral” no es pot repetir perquè s’ha de seguir “pressionant l’Estat.” El conseller reitera que el diàleg amb l’Estat passa per tres nivells: llibertat, democràcia i respecte per l’autogovern i que les reunions de la comissió bilateral són fluïdes; de fet, abans de desembre assegura que s’hauran celebrat sis reunions.

Maragall felicita els manifestants de la Diada. Creu que és “molt important” que no s’hagin vist frustrats després que l’executiu “no ho faci bé o no ens posem d’acord”. Afegeix que “no hi ha prou en tenir la raó i major evidència democràtica” i el conseller assenyala que s’ha de treballar per aquesta via. Carrega contra Sánchez quan diu el president del Gobierno dubta entre assemblar-se a Rajoy o a Rivera i creu que Sánchez “no té la mateixa pressa” que l’executiu català per reunir-se amb Torra.

Les sentències, decisives

El conseller apunta que si les sentències no son absolutòries, “s’ha d’extremar la capacitat d’expressar-nos a través de la mobilització i via govern”.