Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

L’OMCT exigeix l’alliberament “immediat” de Cuixart i Sánchez i que se’ls retirin els càrrecs

L'entitat considera que l'empresonament preventiu és "arbitrari" i reclama que els líders socials tinguin un "judici just"

|

- Publicitat -

ACN Barcelona .- L’oenagé Organització Mundial contra la Tortura (OMCT) ha exigit al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, l’alliberament “immediat” del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i de l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez. Els responsables de l’entitat ho han fet a través d’una carta que han adreçat a Sánchez, a la fiscal general de l’Estat, María José Segarra, i al defensor del poble d’Espanya, Francisco Fernández Marugán, en què també demanen que se’ls retirin els càrrecs, que considera “infundats”. A la missiva, l’OMCT critica que els dos líders socials siguin jutjats pel Tribunal Suprem, i fa esment de la polèmica sobre l’elecció dels vocals, que posa en qüestió la separació dels poders legislatiu, executiu i judicial.

L’entitat subratlla que Jordi Cuixart ha demanat en diverses ocasions ser alliberat “sense èxit” i recorda que “per ser compatible” amb els estàndards internacionals i amb la presumpció d’innocència, l’empresonament preventiu s’ha d’aplicar “només com a última opció”.

Publicitat

 

És per això que l’oenagé “condemna” la detenció “arbitrària” i l'”assetjament judicial” contra Cuixart i Sànchez, que constitueix una “restricció desproporcionada” dels seus drets fonamentals a la llibertat d’expressió, a l’assemblea pacífica i a la llibertat personal. També considera que els càrrecs contra ells són “infundats” i, per tant, han de ser “retirats”.

 

Una altra preocupació de l’OMCT és que els dos líders de la societat civil seran jutjats al Tribunal Suprem, les decisions del qual no es poden recórrer, i fa esment de les darreres polèmiques a l’entorn de com es trien els vocals de l’alt tribunal i sobre la separació dels poders legislatiu, executiu i judicial.

 

Per tot plegat, l’OMCT urgeix el president espanyol a alliberar “immediatament i incondicionalment” els dos líders socials, atès que la detenció preventiva és “arbitrària”. També demana que s’aturi l'”assetjament judicial” i que se’ls garanteixi el dret a un “judici just”.

Et pot interessar  La polèmica per convidar AC a unes jornades de Sabadell porta l’ANC a prohibir actes amb candidats del 12-M

 

L’OMCT recorda que el dret a la llibertat de reunió consagra la llibertat de reunir-se per debatre i parlar sobre qüestions compartides sempre que els organitzadors de la trobada tinguin intencions, mitjans i maneres pacífiques. I en aquest extrem, l’entitat subratlla que el terme ‘pacífic’ s’ha d’entendre com una conducta “que pot molestar o ofendre, i fins i tot impedir o obstaculitzar activitats de tercers”.

 

En contraposició, l’entitat recorda que el 4 d’octubre del 2017 ja va “criticar” l’ús “excessiu i indiscriminat” de la força que va fer la policia a Catalunya durant el referèndum d’autodeterminació que havia tingut lloc tres dies abans. En aquell moment va demanar una investigació “immediata, exhaustiva i imparcial” sobre les actuacions policials que “podrien equivaldre a tortura o a un tractament cruel inhumà o degradant”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut