Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

L’Eurocambra debat sobre la immunitat de Junqueras

|

- Publicitat -

El Parlament Europeu analitza aquest dimarts si envia al·legacions al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre el cas d’Oriol Junqueras i el seu escó a la cambra, segons ha pogut confirmar l’ACN de diverses fonts. El comitè d’Afers Legals debatrà aquest matí a porta tancada un informe de l’eurodiputat francès Geoffroy Didier sobre l’abast i la interpretació de l’article 9 del reglament sobre “privilegis i immunitats de la Unió Europea” i la “possible presentació d’observacions del Parlament Europeu” en el cas C-502/19, que afecta al president d’ERC. La vista judicial de Junqueras al TJUE està prevista pel 14 d’octubre.

AMPLIACIÓ.- L’Eurocambra insta el seu president a personar-se al TJUE per l’escó de Junqueras

Publicitat

El comitè d’Afers Legals del Parlament Europeu ha votat aquest dimarts a favor de presentar observacions al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que analitza el cas sobre la immunitat d’Oriol Junqueras i el seu escó a la cambra, que segueix vacant. Els membres del comitè han instat al president de l’Eurocambra, David Sassoli, a enviar a Luxemburg l’opinió dels serveis jurídics de la institució en aquest cas, el que ‘de facto’ implica personar-se a la causa. La vista oral a Luxemburg pel cas de Junqueras està prevista pel 14 d’octubre. L’informe sobre si s’havien de presentar al·legacions al TJUE sobre l’escó de l’eurodiputat d’ERC l’havia redactat un eurodiputat francès del grup popular, Geoffroy Didier, que recomanava no implicar-se.

En un debat i una votació a porta tancada, el comitè d’Afers Legals de l’Eurocambra ha apostat per fer sentir la seva veu en el cas al TJUE sobre la immunitat de Junqueras. Així, socialdemòcrates, liberals i verds s’han posat d’acord per instar a presentar al·legacions al TJUE, mentre que membres del partit popular europeu i els conservadors i reformistes han expressat la seva oposició.

Et pot interessar  El TC desestima el recurs de Junqueras contra la decisió d'excloure'l de les eleccions generals del 2019

Durant l’estiu el comitè s’havia pronunciat per procediment escrit a favor de recomanar que el Parlament Europeu es personi i faci les seves observacions en el cas de Junqueras, expliquen fonts europees. Ara, l’informe amb l’opinió del Parlament Europeu sobre el cas de Junqueras l’hauran de redactar els serveis legals de la cambra. Les observacions només es referiran a “elements relatius al dret comunitari, no sobre el dret nacional”, segons indiquen fonts de l’Eurocambra. L’objectiu, expliquen persones coneixedores de les discussions a la reunió, és que l’informe sigui purament “jurídic” i no hi hagi cap traça de política.

La decisió presa aquest dimarts afecta el cas judicial d’Oriol Junqueras, segons es desprèn dels documents de la reunió. Els electes de Junts Carles Puigdemont i Toni Comín tampoc han pogut assumir els seus escons a Brussel·les, ja que l’Estat no els va incloure a la llista d’eurodiputats, com a Junqueras. Tots dos també tenen oberta una causa judicial per exigir la seva representació a l’Eurocambra. En aquest cas, el TJUE va acceptar a l’estiu analitzar la seva demanda contra la institució llavors presidida per Antonio Tajani, tot i que va rebutjar prendre mesures cautelars per permetre que accedissin com a eurodiputats al PE.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut