Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

L’avís d’Aragonès a Pedro Sánchez: “Això no se soluciona amb una reunió; necessitem garanties”

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha considerat aquest dijous que les explicacions que s’han donat des del govern espanyol, per boca de la ministra de Defensa, Margarita Robles, pel ‘Catalangate’ no son, ni de lluny, satisfactòries. “No només son insuficients; son contraproduents per a poder recuperar un mínim de confiança. Dir que el CNI no es pot defensar? I els ciutadans no s’han de poder defensar?”, ha dit en una entrevista a la Cadena Ser. I és que el president ha volgut remarcar que “davant les evidències” del ‘Catalangate’ “s’han de protegir els drets dels ciutadans i de les institucions”.

És per això que Aragonès segueix exigint al president espanyol, Pedro Sánchez, i als eu govern “explicacions i transparència” per poder saber “qui va ordenar l’espionatge, què es va espiar i per què, i qui ho sabia i no va actuar”, per a poder demanar les dimissions o accions polítiques que es consideri. El president, en aquest sentit, demana a Sánchez “un compromís clar per aclarir la situació”. “Això no se soluciona amb paraules i només amb una reunió. És greu. Necessitem garanties que no està passant ara ni passarà en el futur”, ha avisar Aragonès, tot remarcant que ja li ha reclamat al president espanyol un cara a cara.

Publicitat

Per al cap de l’executiu català, de fet, “algú ha d’assumir les responsabilitats” per aquest “espionatge massiu” a l’independentisme, i no ha descartat en cap moment acabar demanant el cap de membres del govern espanyol o del seu president. “Però per a arribar a aquest punt hem de saber qui ha tingut coneixement i no ha actuat o qui ha autoritzat l’espionatge”, ha afegit. En aquest sentit, ha explicat que trencar les relacions i el suport al govern espanyol o a la taula de diàleg no està de moment sobre la taula però tampoc es descarta “en funció de quina sigui la resposta” de Sánchez i el seu executiu al ‘Catalangate’. “No treballem en aquesta ruptura però la pilota està al sostre de l’Estat, no en el nostre. Qui ha de donar explicacions son ells. I a partir d’aquí, veurem. S’han de prendre mesures per a garantir la participació política”, ha afegit.

Et pot interessar  Sánchez demana a Feijóo que forci la dimissió d'Ayuso: "Després del que s'ha conegut avui no té excusa"

Per últim, preguntat per si les diferències estratègiques entre ERC i Junts poden debilitar la posició dels afectats pel ‘Catalangate’ o si els de Carles Puigdemont poden fer modificar alguna decisió del Govern, Aragonès ha volgut deixar clar que no se sent “pressionat per ningú dins l’independentisme”. “Em sento pressionat per un espionatge massiu”, ha reblat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut