Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

L’ANC es referma en la via unilateral però limita l’exigència a Torra a “refer la unitat estratègica”

|

- Publicitat -

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, s’ha reunit aquest dimarts amb el president de la Generalitat, Quim Torra, en la ronda que el cap de l’executiu ha engegat per intentar coordinar una resposta de l’independentisme i els partidaris de l’autodeterminació a la fi del judici de l’1-O. En acabar, Paluzie ha explicat a la premsa que ha dedicat la trobada a comentar al president el full de ruta que l’Assemblea va aprovar a Tarragona, refermant així que “la via unilateral és la més realista”. “El referèndum acordat sempre seria una opció, perquè rebaixaria els costos de transició, però no el veiem realista i no ens podem quedar de braços creuats quan l’Estat no ens considera un subjecte polític, no respecta el dret a l’autodeterminació i vulnera drets fonamentals”, ha afegit explicant què ha traslladat a Torra. En aquest sentit, ha afirmat que l’ANC “es referma en la via unilateral però conscient que aquesta via és dura i complexa, i que cal preparar-se analitzant fortaleses i febleses”.

De la mateixa manera, Paluzie no ha tancat la porta a cap opció com a possible resposta a una sentència condemnatòria al judici de l’1-O, tampoc a unes eleccions plebiscitàries que portin a una declaració unilateral d’independència. Però ha volgut centrar la seva exigència a Torra en un punt molt més rebaixat d’expectatives. “El que és evident és que la sentència l’afrontarem molt millor si hem refet la unitat estratègica i estem tots d’acord en l’objectiu: la independència amb unitat estratègica”, ha dit, tot recordant a Torra que “qualsevol cosa és instrumental, el que importa és la unitat estratègica”.

Publicitat

AMPLIACIÓ.- Òmnium exigeix a Torra una resposta “contundent” contra una possible sentència condemnatòria

Et pot interessar  La polèmica per convidar AC a unes jornades de Sabadell porta l’ANC a prohibir actes amb candidats del 12-M

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha exigit al president de la Generalitat, Quim Torra, una resposta “contundent” davant una possible sentència condemnatòria als presos polítics. Després de trobar-se amb el cap de l’executiu, Mauri ha explicat que li ha manifestat “la indignació” viscuda avui en veure que Advocacia de l’Estat i la Fiscalia mantenen les acusacions de sedició i rebel·lió. “És una vergonya, cal que tots responguem davant aquest atac als drets fonamentals i a la democràcia”, ha dit el vicepresident, tot afegint que si es confirmen les penes suposarà un camí “sense retorn” per a la democràcia espanyola. Mauri no ha volgut especificar quina ha de ser aquesta resposta, tasca que ha encomanat a l’executiu de Torra. No obstant això, ha fet una crida a una unitat estratègica “per poder donar a resposta a aquestes greus acusacions”.

Mauri ha assegurat que darrere de les acusacions de Fiscalia i Advocacia de l’Estat hi ha el Govern de Pedro Sánchez i ha lamentat l’actitud del PSC. El vicepresident ha recordat que, darrere de la manifestació per les retallades de l’Estatut, el 2010, hi havia el llavors president José Montilla. “Volem pensar que el PSC tornarà a aquelles posicions i a apostar pel catalanisme”, ha dit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut