Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

L’advocat belga de Puigdemont adverteix Espanya sobre la tercera euroordre

|

- Publicitat -

L’advocat de Carles Puigdemont a Bèlgica ha advertit Espanya que “si es fabrica un cas” contra el president legítim per terrorisme “no hi haurà cap possibilitat d’extradir-lo”. Paul Bekaert argumenta que si la justícia espanyola marca la casella de terrorisme, un jutge belga “serà qui prendrà la decisió final”. A més, el jurista afegeix que cal esperar al veredicte dels tribunals europeus sobre la immunitat de Puigdemont.

Pocs dies abans que es conegui la sentència de l’1-O, Puigdemont i els seus exconsellers Toni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig i Clara Ponsatí, resten expectants a l’emissió d’una tercera euroordre contra ells que la fiscalia ja estudia demanar. Espanya va retirar la segona el juliol del 2018 quan Alemanya i Bèlgica van rebutjar les extradicions per rebel·lió.

Publicitat

L’advocat penalista Denis Bosquet assegura que Espanya haurà de justificar una nova euroordre amb “nous motius”. “Si són per les mateixes raons que fa un any i mig, ja l’haurien fet”, opina. Per contra, Bekeart sosté que l’Estat espanyol pot fer la mateixa ordre de detenció tantes vegades com vulgui, però augura que faria “una mala impressió” als jutges belgues i no descarta canvis.

Per la seva banda, l’advocat de Ponsatí, Aamer Anwar, veu “estrany” que Espanya vulgui emetre una nova euroordre pels mateixos delictes. Així, Bekaert pronostica que si arriba una petició d’extradició per terrorisme contra Puigdemont, els tribunals belgues “es miraran els fets”. Aquest delicte permet l’extradició automàtica en el sistema d’euroordres, però Bekaert recorda que Bèlgica va rebutjar l’entrega en primera instància de Valtònyc, condemnat per enaltiment del terrorisme.

Puigdemont veu “evident” que l’Estat vol penjar-li la “llufa del terrorisme per a una tercera euroordre”

Al seu torn, Carles Puigdemont veu “evident” que l’Estat espanyol intenta penjar-li “la llufa” del terrorisme per “marcar la casella per una tercera euroordre”. En una entrevista a ‘El Matí’ de Catalunya Ràdio, ha descrit com una “fantasia pura i dura” vincular l’independentisme amb la violència o el terrorisme, i ha negat cap mena de contacte per planificar accions violentes, com apuntaven alguns mitjans citant la investigació de l’Audiència Nacional. “És un deliri pensar que el president Torra, jo mateix o al conjunt de l’independentisme algú hagi tingut la temptació de provar una cosa que sabem que és un fracàs”, ha dit. Puigdemont ha admès ser “plenament conscient” de la possibilitat d’una nova petició d’extradició i estar “preparat” per afrontar-la.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut