Dijous, 30 de juny de 2022 - Edició 1435
La República

La reflexió d’Antonio Baños sobre com s’està utilitzant la llengua catalana

L’exdiputat recorda com pegaven a la seva mare a l’escola per parlar en català: “Que la defensa de la llengua hagi esdevingut aquesta comèdia banal és un deshonor”

Àlex Huguet 26/05/2022

Des d’Espanya i alguns sectors de Catalunya es vol acabar amb la priorització de la llengua catalana a l’escola, i encara hi ha qui no entén que si es viu o es ve a Catalunya, el català és l’idioma del país. Però lamentablement ja poden passar anys, que sembla que seguim vivint en l’època franquista on s’afusellaven independentistes i el català no s’havia ni de sentir parlar.

Així ho ha reflectit l’exdiputat de la CUP Antonio Baños en una piulada, que ha recordat que a la seva mare “li pegaven a escola per parlar en català amb la seva germana”. En una reflexió compartida a les xarxes, Baños assegura que s’ha lluitat per “mantenir viva una llengua prohibida i menystinguda”, que s’havia utilitzat sempre en contra per ser “burlats, insultats, agredits i morts”. L’entorn polític actual pel que fa a la matèria de la llengua en l’aprenentatge no és tan violent, però està clar que a les clavegueres i al feixisme espanyol els fa ràbia que es parlin altres idiomes a part del castellà, i per Baños, la defensa del català que s’està fent actualment des del Govern, amb pactes lingüístics que només serveixen per dissimular que s’acata una sentència absolutament injusta per fer que hi hagi més català a les aules, “ha esdevingut una comèdia banal”, i per l’exdiputat, això suposa un “deshonor”.