Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

La CUP avisa el Govern sobre els pressupostos: “No tornarem a caure en la mateixa trampa del xantatge”

Riera replica a Torra que convocar eleccions seria un "acte de covardia" i l'insta a fer efectiva la república aquesta legislatura

|

- Publicitat -

“Estem tornant al ‘masisme’ una altra vegada?”

ACN Barcelona .- El diputat de la CUP Carles Riera ha avisat el Govern que aquesta vegada la seva formació “no tornarà a caure en la mateixa trampa del xantatge” pel que fa als pressupostos. En una entrevista a l’ACN, Riera ha explicat que la CUP va permetre l’any passat l’aprovació dels comptes per fer possible l’1-O, però ha afegit que després es va demostrar que “no calia aprovar aquells pressupostos per fer el referèndum”. “Per trencar amb l’Estat i fer efectiva la independència no ens cal un pressupost autonòmic. Que no ens vulguin tornar a enredar. Aquest xantatge de o ens doneu suport als pressupostos o no podem tirar endavant la independència és mentida”, ha afegit. D’altra banda, el diputat cupaire s’ha mostrat molt crític amb la possibilitat de convocar eleccions si no es poden aprovar els comptes que el president de la Generalitat, Quim Torra, va posar sobre la taula en una entrevista a l’ACN. Segons Riera, seria un “acte de covardia” i l’ha instat a fer efectiva la república aquesta legislatura. “Estem tornant al ‘masisme’ una altra vegada?”, ha preguntat.

Publicitat

No a l’autonomia

Riera ha volgut deixar clar que els diputats de la CUP al Parlament “no col·laboraran amb cap instrument que tingui la finalitat de facilitar la governabilitat autonòmica”, en referència als pressupostos per a l’any que ve. El diputat de la CUP preveu que els comptes que presentarà el govern de Torra seran “en la línia de sempre” pel que fa a la fiscalitat i, d’altra banda, ha afirmat que la CUP no donarà suport a uns comptes que “s’adaptin a les imposicions de l’Estat”.

En cas que el Govern plantegi primer els pressupostos i deixi per després parlar sobre com s’ha de fer la república, Riera preveu que “el marc d’acord serà molt difícil i molt complicat”. Així doncs, el portaveu de la CUP només veu dues possibilitats per tal que la CUP pugui permetre l’aprovació dels pressupostos: “o ruptura primer o fer uns pressupostos que en si mateixos siguin un element de ruptura i de desobediència”.

Riera ha retret a Torra que “amenaci” amb convocar eleccions anticipades si no té els suports suficients per aprovar els pressupostos.

“Avui per avui el que hem de fer és que aquesta legislatura sigui l’efectiva i convocar eleccions és un acte de covardia. És al·ludir el compromís i la responsabilitat, és ajornar, aplaçar i traspassar-li a un altre la patata calenta. Què és això de convocar eleccions en una legislatura que ha de ser efectiva per ella mateixa? Venim de l’1 d’octubre, de la victòria independentista del 21 de desembre, què més vol? Hem tornat al ‘masisme’ una altra vegada?”, ha preguntat el diputat de la CUP.

Et pot interessar  La CUP adverteix que "la maquinària repressiva de l'Estat" no s'aturarà fins a assolir la independència

En aquest context, Riera ha demanat al president de la Generalitat que, en el marc de la conferència que té prevista al setembre per fixar les principals línies de la legislatura, digui que l’objectiu del Govern ja no és donar continuïtat a l’autonomia sinó “fer efectiva la república i la independència el més aviat possible”. També li ha demanat que en la conferència concreti les “passes efectives” de l’executiu català per aconseguir aquest objectiu. D’altra banda, el diputat de la CUP ha instat Torra a donar per acabat “qualsevol possible diàleg i negociació amb l’Estat d’una reforma autonòmica”. És a dir que, segons Riera, deixi clar que el Govern rebutja la “trampa” d’un possible referèndum sobre una reforma de la Constitució o de l’Estatut.

En aquest sentit, ha considerat un “error” la reunió que el president de la Generalitat i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, han acordat mantenir aquesta tardor a Barcelona, la segona després de la primera trobada a la Moncloa del juliol. Per a Riera, s’està “enganyant” els ciutadans llançant missatges d’esperança en relació al diàleg amb l’Estat.

Fer efectiva la república davant una sentència “dura”

Preguntat per quina resposta s’hauria de donar a una sentència judicial dura sobre l’1-O, Riera considera que davant d’aquesta situació la millor opció no seria convocar eleccions, com Torra també ha posat sobre la taula, sinó que la millor opció seria, si no s’ha fet abans, fer efectiva la independència. I ha insistit que davant una sentència “dura”, anar a eleccions seria una actitud “de covardia”.

Actitud “partidista” de JxCat i ERC

Riera ha carregat contra JxCat i ERC per actuar segons “càlculs partidistes i corporativistes” i posar els interessos dels seus respectius partits per sobre dels del país. “JxCat i ERC el que volen és manar i reproduir-se en el poder institucional, tant si és amb independència com amb autonomia”, ha reblat. En aquest sentit, ha lamentat que aquestes dues formacions independentistes facin els càlculs en funció d’aquesta prioritat. “Això és el que no ens agrada, que facin càlculs, incloses eleccions, no en funció dels objectius del país sinó de quin moment els resultaria més rendible convocar eleccions ateses les circumstàncies”, ha afegit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut