Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

Jutjaran 45 agents de la policia espanyola per les brutals càrregues de l’1-O: els acusen de delictes de lesions, contra la integritat moral i tortures

El magistrat instructor sosté que la policia espanyola va fer ús de la força de forma “clarament innecessària”, amb cops de porra, puntades de peu i cops de puny al cap i la cara de votants amb “finalitat únicament lesiva”

Maria Garcia 25/01/2023
Agents de la policia espanyola, l'1-O

Cinc anys després de les brutals càrregues policials contra els ciutadans que, de forma pacífica, votaven en el referèndum d’autodeterminació de l’1-O, la justícia comença a moure’s per condemnar-les. El jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona ha conclòs la investigació de les actuacions de la policia espanyola i jutjarà 45 policies nacionals per les indiscriminades càrregues a Barcelona, que van deixar desenes de ferits en les 27 escoles i instituts on van actuar. El magistrat instructor considera que els fets podrien constituir delictes de lesions, contra la integritat moral, i fins i tot de tortures.

El jutge desgrana un a un tots els centres on hi va haver incidents, en una llarga interlocutòria de 69 pàgines a la qual ha tingut accés l’ACN. Tal com subratlla el magistrat, els concentrats a les escoles no coneixien l’ordre judicial de desallotjament, i per això sosté que l’actuació policial en aquests va ser totalment “desmesurada” en general i no es van seguir els protocols. Destaca que en alguns casos no es va fer cap negociació ni advertència als votants concentrats, es va fer ús de la força de forma “clarament innecessària” davant de la multitud “sense cap actitud agressiva” i amb gent gran pel mig. També descriu cops de porra, puntades de peu i cops de puny al cap i la cara de votants ja desallotjats amb “finalitat únicament lesiva” o empentes innecessàries.

No obstant això, el magistrat ha arxivat la causa contra 20 agents, i descarta processar els agents pel delicte de danys, en relació amb les destrosses de mobiliari a les portes causades per les policies que les forçaven per entrar i intervenir les urnes. El jutge ho justifica al·legant que l’ordre judicial permetia forçar els panys i les portes per poder entrar, fet que fa que la Generalitat quedi apartada com a acusació particular per aquests danys, com ja va passar fa mesos amb l’Ajuntament de Barcelona.

Finalment, el jutge tampoc deixa com a investigat cap ciutadà per delicte d’atemptat contra l’autoritat o desobediència, i per tant també aparta l’acusació particular del Sindicat Professional de Policia.