Edició 2429

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 20 de març del 2025
Edició 2429

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 20 de març del 2025

Junts, ERC, Comuns i la CUP registren al Parlament una comissió d’investigació sobre les infiltracions policials

Els grups tornaran a demanar la compareixença de Marlaska i reclamen als socialistes "que no es posin de perfil"

|

- Publicitat -

Els grups de Junts, ERC, els Comuns i la CUP han registrat una petició de comissió d’investigació al Parlament sobre les infiltracions policials en moviments socials i polítics, que se sumarà a la feina de la passada legislatura sobre l’espionatge amb Pegasus. Els proposants han presentat la iniciativa aquest dijous, i han reclamat als socialistes “que no es posin de perfil”. Malgrat que no tenen majoria al ple, optaran per la via del reglament que els permet impulsar-la amb una tercera part dels diputats o tres grups parlamentaris. Entre les compareixences que tenen previst demanar, hi ha la del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que ja va declinar participar-hi la passada legislatura.

Publicitat

Concretament, els quatre grups volen reprendre la feina feta la passada legislatura sobre l’espionatge amb Pegasus, i sumar-hi “la infiltració de policies dels cossos policials de l’Estat espanyol en els moviments socials, polítics i populars arreu dels Països Catalans”.

En la roda de premsa de presentació de la iniciativa, el diputat Josep Rius, de Junts, ha denunciat la “persecució política clara emparada per l’estat espanyol” i ha avisat que “no pot quedar impune i s’han de depurar responsabilitats”. En aquest sentit, ha reclamat “que no s’amaguin els socialistes, ni els catalans ni els espanyols”, i que compareguin els responsables i exresponsables del govern espanyol.

En la mateixa línia, la republicana Laia Cañigueral ha defensat que “cal investigar-ho i anar fins al final” perquè es tracta de “qüestions ideològiques”. En aquest sentit, la diputada ha dit que “no es pot blanquejar” i que “ningú no pot mirar cap a una altra banda davant la repressió que pateix el moviment independentista”.

Per la seva part, el diputat dels Comuns Andrés García Berrio ha denunciat que s’han produït vulneracions “molt greus” de drets fonamentals, que s’ha fet “sense cap mena de control judicial” i que “s’han fet servir les relacions sexoafectives”, que “van formar part de l’estratègia premeditada dels comandaments policials o polítics”. I ha reblat: “S’han traspassat totes les línies vermelles”.

Finalment, en representació de la CUP, Pilar Castillejo ha avançat la intenció de tornar a citar perquè comparegui el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que no va fer-ho a la comissió Pegasus. “Esperem que ara vingui i doni i doni explicacions; que doni la cara”, ha afirmat.

Objectius de la comissió

Segons la petició registrada, l’objecte de la comissió d’investigació és “conèixer els detalls” sobre les infiltracions policials i si comptaven amb tutela judicial; proposar regulació normativa per protegir els drets dels ciutadans; dur a terme les accions legislatives i judicials pertinents a partir de les conclusions, i exigir les “responsabilitats polítiques, penals o civils” que pertoquin.

En el cas de l’espionatge amb Pegasus, Candiru i altres programes, Junts, ERC, Comuns i CUP volen “conèixer els detalls de les estructures orgàniques i tècniques adscrites a Defensa, Interior, Exteriors, Presidència, Vicepresidència i Justícia del govern espanyol que hagin participat, de forma directa o indirecta, en el monitoratge dels afectats i aclarir-ne l’abast temporal”.

El document planteja un termini de 18 mesos per a la realització de la seva feina, a comptar des de l’aprovació del pla de treball.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí