Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Junqueras reclama un pronunciament del TJUE sobre la seva immunitat argumentant que l’ordenament no és clar

|

- Publicitat -

La defensa d’Oriol Junqueras ha presentat un escrit defensant que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea es pronunciï sobre l’abast de la immunitat d’Oriol Junqueras, i argumenta que l’ordenament no és clar, perquè ni tan sols fiscalia i Advocacia de l’Estat assenyalen els mateixos preceptes. També esgrimeix diferents informes que defensen que la immunitat s’ha d’aplicar des de la proclamació del candidat electe. “Tot plegat demostra que no ens trobem davant d’un acte clar, ja que existeixen serioses discrepàncies sobre el dret nacional aplicable”, el que requeriria, diu l’escrit, que el TJUE s’hi pronunciés.

L’escrit apunta que a través de la qüestió prejudicial “no es pretén atorgar al Parlament Europeu cap nova prerrogativa”, sinó que el TJUE “delimiti els poders de les autoritats nacionals a l’hora de decidir els requisits complementaris que poden exigir un cop finalitzat el procés electoral a un ciutadà després de la seva proclamació com a diputat electe”, així com que també determini “el moment en què aquest diputat estigui protegit per la immunitat parlamentària”.

Publicitat

En aquest sentit, insisteix que “no existeix cap disposició normativa en l’ordenament jurídic espanyol que estableixi cap tipus de restricció o limitació per accedir a un càrrec electe a una persona que mantingui intacte el seu dret de sufragi passiu i hagi estat proclamat com a càrrec electe”.

La limitació imposada pel Tribunal Suprem, continua, “podria no respectar el principi de proporcionalitat”, ja que afectaria qualsevol càrrec electe amb immunitat i tindria com a “únic objectiu impedir la presa de possessió del diputat electe”, modificant la configuració política del Parlament Europeu.

Tot i que la normativa europea es remeti en ocasions a la regulació estatal, l’escrit avisa que “això no faculta l’Estat a establir condicions després de la celebració de les eleccions que suposin un bloqueig a l’accés a la condició de diputat europeu”.

Et pot interessar  Brussel·les recorda que elevar un cas com el de l’amnistia al TJUE suspèn el procés judicial a l’espera de la decisió
Publicitat

Opinió

Minut a Minut