Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Jordi Sànchez i Junqueras coincideixen en rebutjar un nou referèndum, però per motius diferents

|

- Publicitat -

Els presos polítics indultats Jordi Sànchez i Oriol Junqueras han coincidit aquest dijous en afirmar que la proposta de la CUP per la celebració d’un nou referèndum d’autodeterminació de Catalunya ara no és possible, però argumentant postures lleugerament diferenciades, sobretot pel que fa a la utilitat de la taula de diàleg amb el Gobierno.

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha rebutjat posar data per celebrar un altre referèndum a Catalunya tal com demana la CUP, i ha criticat que el document dels anticapitalistes no s’hagi consensuat amb la resta de formacions independentistes.

Publicitat

“No és el moment de fixar una data concreta, i menys encara no haver-ho pactat entre tots els actors polítics. Si tens una resolució, l’has d’intentar impulsar. I en aquests moments no hi ha les condicions d’unitat estratègica per saber quina resposta cal donar”, ha sostingut en una entrevista a Ser Barcelona..

Tot i que considera que el referèndum no és mai una pantalla passada, ha assegurat que “no és raonable fixar un compromís per fer un referèndum abans d’acabar la legislatura”, i ha constatat que en l’acord de legislatura entre ERC i la CUP i entre ERC i Junts tampoc no s’explicita així.

Per això, ha defensat preservar els acords assolits i, en cas que els hagin de canviar, que es faci de manera compartida i posant-se d’acord: “Un segon referèndum, si no s’ha acordat amb l’Estat, és per tornar a repetir el mateix? Cal poder-ho parlar. Hem d’intentar deixar d’utilitzar les propostes que cadascú pugui tenir per marcar perfil”.

Així, ha defensat que l’1-O només es podrà substituir amb un altre referèndum acordat” i ha demanat a l’independentisme no oblidar-se del que, a parer seu, és un acte fundacional d’un moment polític.

D’altra banda, el vicepresident legítim de Catalunya, Oriol Junqueras creu que fixar ara una data per a un referèndum “allunya” el reconeixement internacional. En una entrevista a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’ Junqueras ha assegurat que la comunitat internacional “no acompanyaria” si es posés ara un termini. Segons el líder d’ERC, l’única via possible continua sent la taula de diàleg i ha assegurat que ERC no se n’aixecarà. “Ens convé ser-hi; al país li convé que hi hagi una negociació i que qui representa el Govern i les majories parlamentàries hi siguem”, ha remarcat, per afegir després que això és el que “demana” la comunitat internacional.

Et pot interessar  Bolaños nega que es parli de referèndum amb ERC: "Estem en campanya, escoltarem moltes coses, algunes que no són certes"

Durant l’entrevista Junqueras ha insistit en la necessitat que hi hagi un reconeixement internacional de la independència de Catalunya i per això ha avisat que el fet de posar ara una data no aproparia aquest suport, sinó que “clarament l’allunya”. A més, ha avisat que el reconeixement és “imprescindible” i que si no existeix “no hi haurà independència”.

Per això ha dit que la independència només és possible “si es fa per vies democràtiques”. En ser preguntat per si la unilateralitat no és democràtica, Junqueras s’ha limitat a dir que el que cal és ser capaç d’explicar en tot moment que s’està transitant “per la via més democràtica possible”.

De moment, per al líder d’ERC el camí segueix sent la taula de diàleg, encara que ha admès que són molt escèptics. Segons ha explicat, el seu paper és continuar a la negociació per evidenciar que és l’altra part qui se n’aixequi, tant si és “implícita o explícitament, formal o informalment”.

Junqueras també ha insistit que és “molt important” que tots els independentistes s’impliquin a la taula de diàleg. “Si anem a l’espai arrossegant els peus o fins i tot no hi anem, no aportem el millor de nosaltres a l’objectiu”, ha apuntat, i ha demanat “unitat d’acció” a tot l’independentisme de cara a la negociació.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut