Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Jéssica Albiach: “JxCat no creu en el diàleg”

|

- Publicitat -

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, creu que “ningú entendria” que ERC no negociés els pressupostos de l’Estat i s’alcés com un “mur de contenció” contra uns comptes que han de comportar “l’arribada de recursos vitals”. Malgrat algunes declaracions dels republicans, Albiach ha dit en una entrevista amb l’ACN que dubta si hi haurien de fer “massa cas” pel context “preelectoral” que fa que “hi hagi afirmacions que no s’acabaran concretant quan passin les eleccions”, emmarcades en “la guerra entre JxCat i ERC”. “Ningú entendria que una força que es diu esquerra i republicana no volgués augmentar uns recursos necessaris per a Catalunya, ni que per interessos partidistes fossin mur de contenció per a l’arribada de recursos”, ha manifestat.

La dirigent dels comuns ha demanat al Govern que “s’anticipi” als rebrots del coronavirus de cara a la tardor i que, un cop preparada per entomar aquesta situació, caldrà una convocatòria electoral. Albiach ha descartat posar vetos a les “forces progressistes” però ha exposat que les seves condicions són el blindatge dels serveis públics, la taula de diàleg, la reindustrialització i relocalització o la transició ecològica. Amb tot, sí que deixa fora la possibilitat d’entendre’s amb JxCat -“qui trenca per darrere la regulació dels preus del lloguer o qui està en contra del diàleg no pot formar part del govern”-; amb Cs -“no hi poden formar part els que creuen que cal recentralitzar competències”- i la CUP -“ni els que consideren que la via unilateral és adequada”.

Publicitat

D’altra banda, Albiach creu que els d’Oriol Junqueras “volen tornar amb JxCat” si després dels comicis sumen: “No acabem d’entendre el què estan fent”, ha lamentat la líder de Catalunya en Comú-Podem, que diu que “JxCat ha destrossat per darrere el compromís amb els llogaters, no creu en el diàleg i no vol acabar amb la segregació escolar”.

Et pot interessar  Junqueras reclama aparcar "la tàctica a curt termini" i crida a aprovar la llei d'amnistia la setmana que ve

Pel que fa a l’actual Govern, Albiach rebutja demanar les dimissions ara dels consellers de Salut i Treball, Afers Socials i Família per la gestió de la covid-19, però creu que Alba Vergés i Chakir El Homrani sí que hauran de dimitir si no es convoquen eleccions passada la crisi sanitària. “S’ha arribat tard, s’han donat instruccions contradictòries, no tenim clar com es prepara la xarxa per fer front a la tardor, hem tardat dos mesos en tenir secretari de Salut Pública…”, ha enumerat Albiach, que reclama a la Generalitat “que escolti els experts i els tècnics i es deixin ajudar”, a més de retreure’ls les “batalles” entre JxCat i ERC durant la pandèmia. Així, exigeix que quan estiguin preparats per encarar la tardor, se celebrin les eleccions.

Després que El Homrani anunciés la setmana passada que la Generalitat presentaria un recurs d’inconstitucionalitat contra l’ingrés mínim vital perquè es gestionés des de Catalunya, Albiach li ha demanat “que es deixi de ‘postureig’, que faci la seva feina i que la faci bé”. I ha afegit que el govern espanyol es va comprometre a que aquesta nova prestació es pogués despatxar des de la Generalitat: “Que deixi de judicialitzar la justícia”, ha etzibat al conseller.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut