Dimarts, 25 de gener de 2022 - Edició 1279
La República

[Vídeo] L’aplaudida resposta de Valtònyc en demanar-li que canviï al castellà: “Contracta un traductor”

La tossudesa del raper a sotmetre’s lingüísticament s’ha fet viral després dels recents atacs al català

Redacció 26/11/2021
Josep Miquel Arenas, Valtònyc, durant l’atenció als mitjans després de comparèixer als jutjats de primera instància de Gant el 3 de setembre del 2018 / ACN

En declaracions als mitjans de comunicació davant el Tribunal de Gant, Valtònyc ha explicat que dia 28 de desembre, finalment, hi haurà una “resposta definitiva” pel que fa a l’extradició que sol·licita la Fiscalia espanyola. La resposta viral ha sorgit quan un periodista de l’agència EFE li demana que repeteixi l’explicació en castellà per pura comoditat.

El raper mallorquí no només s’ha negat a canviar la seva llengua materna, sinó que a més, l’ha deixat amb un pam de nas contestant-li, categòric: “Uf, contracta un traductor”. Malauradament, encara hi ha qui pensa que emprar el català en tots els àmbits sense canviar el castellà és de mala educació, però Valtònyc es nega a sotmetre’s lingüísticament.

La seva fermesa ha estat comentada a les xarxes socials, en un moment en què el català està amenaçat per la sentència del Supremo del 25% i ridiculitzat a mitjans públics espanyols, com RNE.