Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Un magistrat emèrit del Suprem confessa la barroera estratègia del tribunal contra Junqueras

El magistrat emèrit del Tribunal Suprem José Antonio Martín Pallín ha assegurat que amb la divisió del judici per l’1-O s’han volgut “alleugerir els tràmits del judici oral” per “tenir […]

Redacció
Redacció 29/12/2018
Una pancarta que porta escrit 'Free' amb la cara d'Oriol Junqueras

El magistrat emèrit del Tribunal Suprem José Antonio Martín Pallín ha assegurat que amb la divisió del judici per l’1-O s’han volgut “alleugerir els tràmits del judici oral” per “tenir sentència abans del 29 de maig per evitar que algú (Oriol Junqueras) es presenti a les eleccions europees”. En una entrevista a ‘El Suplement de Catalunya Ràdio, ha explicat que d’aquesta manera evitaran “les macrocauses”. Martín Pallín ha criticat que s’hagi donat als líders independentistes 10 dies per fer l’escrit de la defensa. “Això és el que es dona a un atracador de banc”, “no crec que les condicions siguin equiparables”. De fet, el magistrat tem que “com a molt els donaran 20 dies quan en realitat els haurien de donar un mes per poder exercir el dret de defensa amb igualtat de condicions”.
Martín Pallín ha criticat el to “bel·ligerant” del TS a l’hora de respondre els presos i ha explicat que espera que “tinguin un judici just”. Amb tot, ha lamentat que el procés que han tingut fins ara “no és just”.

Preguntat per si podran o no declarar en català davant el jutge Marchena, el magistrat ha dit que “sembla que pot exigir que se celebri en castellà”, cosa que no passaria si es fes al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, tal com demanaven els presos.