Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Tot en mans d’ERC si Sánchez accepta governar amb Podemos després del gest d’Iglesias

|

- Publicitat -

L’aritmètica electoral fa que un possible acord entre el PSOE i Podem per a la investidura de Pedro Sánchez depengui de les formacions nacionalistes i independentistes. Sánchez no podrà ser investit el pròxim dimarts, quan necessitarà una majoria absoluta per esdevenir de nou president del govern, però si que ho podria ser dijous quan només necessita més ‘si’ que ‘no’ a la votació. Si hi ha acord, el PSOE (123) i Unides Podem (42) sumen 165 escons, i el ‘sí’ del PNB (6), del PRC (1) i de Compromís (1) situarien Sánchez a un màxim de 173 diputats. A l’altra banda del comptador els vots sumen també 173, a no ser que algun dels actors opti per l’abstenció. En aquest sector PP (66), Cs (57) i Vox (24) representen 147 vots que es poden convertir en 151 si s’hi afegeixen els de Na+ (2) i Cc (2) i en 173 amb els d’ERC (14 sense comptar Junqueras, que està suspès), JxCat (4 per la suspensió de Sànchez, Rull i Turull) i els 4 de Bildu. El fet que ERC pugui passar a l’abstenció –de la mà de Bildu amb qui té un acord per votar conjuntament- restaria 18 vots al bloc del ‘no’ i decantaria la balança a favor de Sánchez, que obtindria més vots favorables que contraris.

Sánchez ja ha afirmat que no vol que la investidura prosperi gràcies a l’abstenció de les forces independentistes, però l’aritmètica el condueix cap a aquesta opció com a única via per assolir la investidura. De fet el president espanyol ha utilitzat aquesta qüestió en les últimes setmanes per exigir a PP i Cs que faci en el que el PSOE va fer el 2016, quan es va abstenir –en contra del criteri del propi Sánchez, que va dimitir per no trencar la disciplina de vot- i va permetre la investidura de Mariano Rajoy.

Publicitat
Et pot interessar  El PP no perd el temps i porta a la JEC la presentació de l'informe sobre el referèndum, abans fins i tot que tingui lloc

El PP i Cs, però, de moment no accepten aquesta possibilitat. Els dos han anunciat un ‘no’ que situa el president espanyol en la tessitura de dependre del criteri de les formacions independentistes per aconseguir la presidència del govern espanyol. De fet, els líders de les dues formacions de la dreta han emplaçat el president espanyol a assolir l’acord amb els seus “socis” de la moció de censura, que són precisament Podem, el PNB i les formacions independentistes.

El possible acord arriba en un moment de debat intern a les dues formacions independentistes catalanes. El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha assegurat en les últimes setmanes que ERC “no bloquejarà” la conformació d’un govern progressista, tot i que aquest divendres no ha aclarit el sentit del vot de la seva formació. “Per ERC no serà”, ha afirmat aquest divendres. Després de reunions a Lledoners, JxCAT ha avançat que decidirà dilluns el vot, però segons la portaveu al Congrés, Laura Borràs, hi ha “molts motius per votar que no”.

En president del PNB, Andoni Ortuzar, per la seva banda ha apuntat que la seva formació es decanta per un vot favorable sempre que el possible acord entre PSOE i Podem no incorpori element i mesures contra el desenvolupament de l’autogovern basc. I Compromís i PRC ja tenen pactat els seus respectius ‘sí’ a la investidura.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut