Dissabte, 23 d'octubre de 2021 - Edició 1185
La República

Sánchez no retira la reforma del CGPJ malgrat les advertències de Brussel·les

Diu, però. que farà “totes les concessions” per evitar-la i així buscar un acord amb el PP

Avatar
Agències 16/10/2020
Pla mitjà del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant una roda de premsa a Brussel·les després de la cimera europea, el 16 d'octubre del 2020. (Horitzontal)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha apuntat aquest divendres que el seu executiu manté de moment la iniciativa signada pel PSOE i Podem per reformar la llei del CGPJ i permetre l’elecció dels vocals del CGPJ per majoria absoluta (176 vots) si no s’assoleixen els 3/5 previstos ara. Amb tot, Sánchez ha afirmat que està disposat a fer “totes les concessions” necessàries per no haver de recórrer a aquesta solució i assolir abans un acord amb el PP per renovar el CGPJ amb els instruments actuals. “Si el PP torna al sentit d’Estat el govern d’Espanya està més que disposat a arribar a un acord ja”, ha dit.

Sánchez ha fet aquestes manifestacions en roda de premsa a Brussel·les –on ha participat al Consell Europeu- després que el portaveu del departament de Justícia de la Comissió Europea, Christian Wigand, expressés els dubtes de la Comissió respecte a la reforma perquè dibuixaria un CGPJ “vulnerable a la politització”.

Sánchez ha afirmat que la reforma que el PSOE i Podem han portat al Congrés “planteja una clàusula antibloqueig” per evitar que el PP mantingui “com a ostatge” el CGPJ, perquè l’actual òrgan de govern dels jutges emana d’una majoria del 2011 “i estem al 2020”. “Les majories han canviat i s’ha de veure materialitzat als òrgans de govern”, ha dit.

En tot cas, Sánchez ha emplaçat el PP a arribar a un acord i evitar la reforma. “La solució és que el PP torni a la senda de responsabilitat i compliment de les seves obligacions constitucionals per abordar la renovació del CGPJ”, ha dit.

“Nosaltres com a executiu li diem al PP que estem oberts a negociar sobre les premisses de les converses del mes de juny per renovar el CGPJ tan aviat com sigui possible, perquè és el que volem”, ha dit.

Per aquest motiu ha expressat la seva “màxima disponibilitat de fer concessions per arribar a un acord”, perquè “portem dos anys esperant Casado per renovar el CGPJ” i “hem assolit acords dues vegades que després han estat trencats de manera unilateral”.

“Si a la tercera va la vençuda, benvinguda sigui”, ha conclòs.